PTOKU Napisano 8 Kwietnia 2025 Zgłoś Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2025 Witajcie. Temat zakładam ponieważ myślę że to już czas na to. W ubiegłym roku poczułem nie odpartą chęć posiadania e30. Kilka sztuk się obejrzało ale żadna nie złapała mnie za serce, w międzyczasie rozglądałem się również za e24 jednak w tamtym momencie nic ciekawego nie było w moim zasięgu finansowym, żeby miało jakiś sens. Czas leciał ja na codzien jeździłem moim daily e65 , aż w końcu pewnego wieczoru znalazłem, pojechałem i cudem kupiłem moje e30 (nie będę Was zanudzać cyrkiem który był związany z jej zakupem) Opisywać wyposażenia nie ma co bo to zwykły golas z m40 , a ja wiedziałem że dlugo taka nie pozostanie... Wieczor po zakupie. Niestety nie mam za dużo zdjęć z tamtego okresu ,bo dwa dni później rozbiłem kalkulator do zdjęć. I w tym stanie e30 wylądowało w ciepłym garazu , a ja szukałem nowego miejsca dla niej , dawcy ,i gratów padło na kompota z m52b25 z racji na to że miał również potrzebną mi konwersje 5x120 Zima to był czas na silnik.wpadla miska z e34 Zima się skończyła a e30 dotarło do nowego domu ,wraz z koleżanką z racji tego ze wiedzialem jakie kolo chce od poczatku po kilku miesiacach wpadlo Sprawdziłem tylko jak będzie bez dystansu z tyłu i ile tego dystansu będzie mi potrzeba Oczywiście bardziej chodziło o to jak to będzie wyglądać więc narazie kupiłem zwykły gwint technix do przymiarek Docelowo będzie pewnie jakieś D2. Nadszedł dzień kiedy wysłużone m40 opuściło budę Powolij zabieram się za zawieszenie z kompota jednak jego obecny stan pozostawia wiele do życzenia i mimo że zostaną tylko wahacze do proszku reszta nowa ,to zobaczymy co z Nich zostanie po piaskowaniu Wpadły też progi które były w planie Co do dalszych planów: Wnetrze sporty lub z3 Skonczyc swap Spasowac zawieszenie i kola Nakladki z turasa Reflektory przód black Lampy tyl mhw (szukam) Dokładka is I pewnie jeszcze tysiąc bzdur które wyjdą w trakcie. O których będę informować na bieżąco. KUJON, Espinoza, Scythe i 5 innych dodali reakcje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 9 Kwietnia 2025 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2025 Widzę że idziesz w dobrym kierunku , czas pokaże co wyjdzie z tego , czekam na więcej Pozdro PTOKU dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszzG Napisano 9 Kwietnia 2025 Zgłoś Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2025 po pierwszym zdaniu czekałem na finalny look, a tu nagle opowieść się urywa. na felgi które masz sam kiedyś chorowałem. czekam na rozwój tematu PTOKU dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 13 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2025 Żeby nie było, że nic się nie dzieje😁 To w tym tygodniu doszły uszczelniacze do skrzyni, która w dawcy pracowala bardzo dobrze przepłukana, wyczyszczona i odświeżona. Doszlo rowniez servo z e9x Które oczywiście trzeba zaadoptować do e30 .W tym tygodniu zaczynamy komore i zawieszenie przód 😉 Na ile tylko czas pozwoli Lelek, AdRRian, Bloku i 4 innych dodali reakcje 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
V-MAX Napisano 13 Kwietnia 2025 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2025 Z tą folia bądź ostrożny potrafi zrobić bałagan na lakierze , bardzo fajnie działasz PTOKU i zdanek dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 20 Kwietnia 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2025 Taki fancik przyniósł Wielkanocny zajączek Ja natomiast z zapałem zabrałem się za komore... Miało być tylko odświeżenie ale jest tragicznie więc po świętach przód do rozebrania ,a ja będę musiał sobie przypomnieć jak to jest być blacharzem 😅 Co prawdopodobnie przesądzi o tym że sezon mogę sobie podarować a nawet molo stoi pod wielkim znakiem zapytania. To Wesołych Świąt 😉 MatiE46Compact, Bloku i Espinoza dodali reakcje 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 14 Maja 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Maja 2025 Po chwili przerwy ciag dalszy prac nad nieszczęsną komorą wpadły rowniez zaciski z 330d Na dniach elektryka i bzdurki oraz wkładamy motor i zawias przód 😉 Po chwili przerwy Temat serva z e9x zamkniety Oraz m52 na swoim miejscu Zaczynamy robic wiazke i reszte badziewia do odpalenia ,a mnie jedyne co pozostaje to zobaczyc sie z Wami w sobote na Chotowej i zaczerpnac inspiracji 😉 MatiE46Compact, Remek, Lelek i 2 innych dodali reakcje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 20 Sierpnia 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2025 Ostatnio trochę ruszyło do przodu... Praca, urlop, samochody klientów to wszystko opóźnia ale:wpadł duzy dyfer z satysfakcjonujacym przelozeniem i nie pospawany jak ten z dawcy ,wiec niebawem jakaś drobna obsługa odświeżenie i uklad przeniesienia napędu gotowy. Swap w 90ciu procentach skończony zostalo zamontowac kolektor ssacy niestety narazie z m52 , bo po jednym sezonie jak motor sie spisze idziemy w itb. Oraz kolektory wydechowe Zachciało mi się również sprawdzic jak będzie z gwintem i zwrotnicą z e36 Postanowiłem ze zamiast giąć wahacze zastosuje uniball zamiast tulei acentrycznej. Oczywiście hamulce z 330 nie wejdą w modernline wiec narazie bedzie zacisk i tarcza z 323ti Po krótce tyle W miarę możliwości będę wrzucać postępy na bieżąco i postaram się zrobić więcej lepszych zdjęć 😉 MatiE46Compact, Espinoza, Hamok i 1 inny dodali reakcje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 6 Września 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Września 2025 (edytowane) Molo, Molem... A Robić trzeba, nie samym wilgotnym wyjazdem człowiek żyje 😝 Docelowo zmienią sie tarcze i klocki oraz przeguby lub cale półosie. nie jestem przekonany co do koloru zaciskow, także to jakie one bedą owieje nutą tajemnicy😅 Przod napewno dostanie jeszcze raz nowe piasty, tarcze ,klocki i inny zacisk pod tarcze wentylowaną. Niebawem foty z prac przy odswieżeniu podłogi i montaż powyższych elementów 😉 😉 Edytowane 9 Września 2025 przez PTOKU MateuszE93, marcin607, V-MAX i 6 innych dodali reakcje 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 10 Października 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 10 Października 2025 Za oknami juz chyba na dobre jesień i to wcale nie "złota polska" Ale lato wróci, wiec pomyślałem że w e30 bez klimy przyda się taki fant Oczywiście od poczatku w zamyśle były tylne uchylne szyby i udało się takowe zdobyć😉 Zacząłem również demontaż wnetrza z racji na to iż pojawił się klient na moje fotele i kanape... Więc jak już w srodku zrobiło się prawie pusto , wyjmiemy dywan i cała reszte w celu dokładnej rewizji ,choć podłoga od spodu jest git. W międzyczasie zaczęło się kompletowanie nowego wnetrza Trzymajcie się ciepło w te chłodne dni😉 Stare zawieszenie opuściło juz swoje pierwotne miejsce , takze zaczynamy mycie ,oględziny podlogi i malowanie Hmmm także... niby fajnie, ale ni c*uja nie jest fajnie... Piasty z tarczami do wymiany tak jak zakładałem wcześniej Dyferek I cos tam się składa Ucash, MatiE46Compact, Scythe i 8 innych dodali reakcje 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 23 Października 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Października 2025 Dzis dotarła kierownica z obszycia,orginalna czteroramienna jak dla mnie jest paskudna a żadnego mtechnika nie chciałem, ponieważ auto nie będzie miało ,poza tylną lotką, niczego z tego pakietu (no może poza jeszcze jednym fantem ,ale czas pokaże) Zacząłem również Reflektory, szkła poleciały do polerki (wszystkiego nie jestem w stanie zrobić ze względu na czas , życia by brakło🤪) A odbłyśniki do regeneracji ,w tym czasie ja to jakoś tam pomaluje i oczekuje krzyży do długich. A tu jako ciekawostke , choć może nie dla wszystkich , wrzucam jedną z piast które trzeba wymienić, bo o jakichkolwiek spasach mogę zapomnieć ze względu na to że tył zaadoptowany jest z z3 i to chyba w wersji coupe 😅 AdRRian, MatiE46Compact, Lelek i 1 inny dodali reakcje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 14 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2025 Trochę się ostatnio działo Lampy skończone Batalia z chorym ET i cała jazda z piastami i tarczami też praktycznie zakończona , wiec mamy ori łożysko z3,piasty e92, tarcze e36 , tokarz był zadowolony🤪 wreszcie jestem prawie zadowolony z tego jak felga siada z tylu, jest tak jak bedzie przy zastosowaniu dystansow z 5x120 na 5x100, oczywiście zobaczymy jak to wyjdzie z oponą i z jakim naciągiem. W międzyczasie składa się wnetrze ktore wcześniej było szare Wszystko było opoźnione ,ponieważ pojawił sie kolejny wóz w domu, którego zacznę po skończeniu e30 A więc e36 cabrio Na dzis to tyle 😉 Lelek, lukeu, Remek i 5 innych dodali reakcje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lelek Napisano 30 Grudnia 2025 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2025 Obserwuję temat od dłuższego czasu i z każdą aktualizacją jest coraz lepiej. Jestem ciekaw, jak auto będzie wyglądać w sezonie 2026. Nie zwalniaj tempa, idzie to w naprawdę dobrą stronę PTOKU dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 30 Grudnia 2025 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2025 @Lelek jak Bóg da i piniędzy i nerwow i siły starczy , to na Chotową bedzie gotowe. Prawda jest taka że przed Nami 6 miesięcy, pracy i kilkanaście tysięcy do wydania. A należy pamiętać że do e30 nie wszystko da się dokupić od tak. Czasem jest fundusz a nie ma części. Z e36 już jest też ciężko ale mimo wszystko jeszcze łatwiej w porównaniu do tego. Czasem żałuję że nie wybrałem innego modelu.🤪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 1 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Stycznia Witajcie w Nowym Roku , Najlepszego! Ja nie szalałem, a nawet w sylwestrową noc udało się odebrać dwa brakujące fanty do wnętrza. A wiec: Wspomniany wcześniej jedyny poza lotką dodatek mtechnika Oraz orginalnego grzyba Dzis coś tam się posprzątało, coś poprało A i coś pomalowało żeby finalnie w przyszłym tygodniu zamknąć temat wnętrza Natomiast weekend poświęcimy na układ chłodzenia Do następnego 😉 Lelek, Seadenis, V-MAX i 1 inny dodali reakcje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 15 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Stycznia Kolejne graty docierają A i e30 zrzuciło skóre Zamiast niej dostało chwilowo kocyk i plandeczke 😅 lukeu, MatiE46Compact, MAREK GERMAN i 4 innych dodali reakcje 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Espinoza Napisano 16 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Stycznia Nie jestem fanem pikowanej skóry w starych beemkach ale jeżeli chodzi o stronę zewnętrzną to już naprawdę to nabiera ciekawego wyglądu, świetnie siedzi ten lakier na tej e30 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 16 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Stycznia @Espinoza Ja też nie , ale takie wnetrze się trafiło. Po sezonie idzie do ponownego obszycia, na wzór orginału. Po zdjęciu folii ochronnej ,przypomniałem sobie jej kolor i znowu pysk mi się ucieszył 😉 Zobaczymy jak wyjdzie po korekcie i ceramice. Seadenis i Espinoza dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbak Napisano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Stycznia Pikowanie w e30 całkiem spoko, nie ma co płakać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 17 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Stycznia 18 minut temu, qbak napisał: Pikowanie w e30 całkiem spoko, nie ma co płakać @qbaksą gusta i guściki, może sie jeszcze przekonam jak auto po 1,5 roku opuści wreszcie warsztat i spojrze na to z innej perspektywy 🤪 qbak i Bloku dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbak Napisano 17 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Stycznia Haha, nie no w e36 pikowanie to nie siada zupełnie, nie mam aż tak styczności z e30 ale uważam że w tym środku jest całkowicie dozwolone, nawet smakowite PTOKU dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 18 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Stycznia 10 godzin temu, qbak napisał: Haha, nie no w e36 pikowanie to nie siada zupełnie, nie mam aż tak styczności z e30 ale uważam że w tym środku jest całkowicie dozwolone, nawet smakowite E36 To Ty dobrze wiesz jak ma w środku wyglądać😉 qbak i Bloku dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 21 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Stycznia Lecimy dalej Wydech, końcowy miał być pro custom ale finalnie stwierdziłem że kupię Hoffmana bo już kiedyś takiego do e30 montowałem i dobrze to chodziło, a i wykonanie w miarę Cambery I zacząłem pasować wentylator Hamok, MAREK GERMAN, LXSNIVK i 2 innych dodali reakcje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 22 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia Robisz jakiś tunel do wentylatora czy przytulasz do chłodnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTOKU Napisano 22 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2 godziny temu, Hamok napisał: Robisz jakiś tunel do wentylatora czy przytulasz do chłodnicy? Narazie przymocuje do chłodnicy, ponieważ jest tłoczący i będzie przed ,a tam po swapie ciasno, w przyszłości planuje przednią ścianę z 325 dla lepszego chłodzenia. Dodatkowo trzeba gdzieś upchać chłodnice wspomagania. Lelek, Bloku i Hamok dodali reakcje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi