DaFixE36 Napisano 28 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Września Siemka ! Długo się zastanawiałem czy zakładać temat z moim E36 ponieważ auto posiadam od 11 lat (od 2007r w kraju, sprowadzona z Niemiec, przez 11 lat poznałem poprzednich właścicieli) i przeszło już szereg modyfikacji a nie ze wszystkich zmian posiadam zdjęcia 😔 Jednak zdecydowałem się bo w sumie czemu by nie...🤗 fajnie jest mieć wszystko w jednym miejscu opisane i pokazane tym bardziej ,że można dużo się tu dowiedzieć i zasięgnąć cennych rad 😃 Dobra do sedna ! BMW E36 Coupe seryjnie 323i z 1996roku, kolor Hellrot Kupno auta 2013r No i się zaczęło jako młody chłopaszek nie znający syndykatu zabrałem się za E36 ^^ proszę o wyrozumiałość miałem 19 lat nie miał kto mnie nakierować 😬 - Wpadły DareRS ^^ ahh tak wiem wiem 😂 - Tylne regulowane wahacze - Dokładki przód - Oem lotka motorsport zmieniona na imitację GT Class II - Gałka M3 chrom - SWAP na 2.8TU z E46 (Angol) z fajnym przebiegiem -117 tyś km. - Zmiana z gwintu na zawieszenie Airride ^^ chyba to było wszystko z tego co pamiętam bo w 2015roku doznałem lekkiego olśnienia, zawiało wiatrem z syndykatu 🤗 Panie dziękuję za wskazanie drogi 🙏 -Wpadają Vadery szmaciane kupione w Holandii z rozbitego E36 M3 Coupe -Wpada Radio BMW CD43 w świetnym stanie - Obszycie wnętrza skórą ( materiał z bentley'a ) - Wpadają listwy progowe motorsport international + listwa nad schowkiem limited edition - Ringi z lamp OUT ! -> wleciały przesłony - Zmiana kierownicy z MT2 na serducho + obszycie 2017 - Zmiana DareRS na OZ Futura 9.5j/10j i tu się potknąłem bo polakierowałem rotory z zamiarem dobrania koloru pod skóry z wnętrza ehh.. - Zmiana lotki z fake GT Class II na oem motorsport Tak w tym roku zawitałem na BMW Syndykat chotowa - tam z wiatrem pojechałem i wszystko zrozumiałem ☺️ ( tak mi się wydaje 😆 ) 2018 - Ogarnięcie blacharki ( nowe progi, zabezpieczenie podwozia ) i lakierowanie całego auta 🥰 padło na "bardziej czerwony" - Zmiana na lampy oem żółte boscha + halogeny - Zmiana koloru rotorów na odpowiedni ! - Nakładki na progi dolne M/// - Zderzak tył M/// - zmiana błotników na polifty - maska w lepszym stanie od mojej - nowe uszczelki aso 2020 - Wrzucamy turbo do 2.8TU - Turbo JRspec 3582 ar 0.63 + downpipe - Wtryskiwacze bosch 630cc - Kolektor pod turbo z górnym montażem - mocniejszy wał napędowy - cały nowy układ wydechowy z kwasu - intercooler 600x300x76 - przeróbka układu olejowego pod turbo - Wastegate z wyjściem w ziemię Uwaga : seryjny słupek 2.8TU bez odprężania 2021 Odpalamy, testujemy Padła seryjna skrzynia biegów 👋 - Wlatuje mocniejsza skrzynia biegów ZF z 328i E46 po pełnej regeneracji - Sprzęgło kevlar + docisk z e39 M5 2022 Finalne strojenie zatrzymujemy się na 0.6 bara, jest bezpiecznie jest fajnie ( ok. 350km ) 2023 - nowe podszybie z aso - nowa szyba czołowa - Wlatuje największa chłodnica wody JRspec - Wlatuje chłodnica oleju z adapterem na filtr oleju - Polerka auta + ceramika na 5 lat - Obicie podsufitki na nowo ( czarny ) Mamy 2024 Seryjny motor nadal w pełni sprawny turbo nie robi na nim wrażenia ale apetyt rośnie w miarę jedzenia 🤤 Padła decyzja : wyjmujemy motor, rozbieramy, kujemy ! Rozwiercamy blok pod nad wymiarowe tłoki ( powiększamy pojemność z 2.8L na niecałe 3.1L ) Silnik: - kute tłoki WISECO pod nad wymiar - kute korbowody fmic - panewki górne i dolne ACL race - wał korbowy z M54B30 + wałki ( jeden kupiony okazał się po pierwszym szlifie tak nas pan oszukał ) kupiony drugi już nominalny - aluminiowy kolektor ssący fmic - szpilki M12 do bloku ( zmiana z M10 na większe M12 ) - podwójne sprężyny zaworowe - Nowa pompa olejowa z aso - skrzynia biegów 8hp50 - lewarek skrzyni biegów + mechanizm z bmw F80 - pompa paliwa Walbro - Wzmocnienie dolne bloku silnika - oddanie do FIRMY WACHE w poznaniu bloku oraz głowicy na rozwiercenie bloku, honowanie, polerowanie wału i wałka oraz sprawdzenie, weryfikacja i pomiary kutych korbowodów, weryfikacja współosiowości mostków głównych w kadłubie silnika i pomiary, szlifowanie bloku, przeróbka szpilek głowicy z m10 na m12, frezowanie bloku pod kute korbowody, mycie udrożnienie bloku silnika, wpasowania panewek w blok/korb i pomiary luzów między panewkami a czopami wału, sprawdzenie głowicy na szczelność, regeneracja głowicy kompletna z wymianą prowadnic zaworowych, nowe uszczelniacze zaworowe - To z grubsza z ich strony po mojej stronie będzie złożenie tego wszystkiego do kupy 8hp50 Buda: - Piaskowanie całego zawieszenia i malowanie + poliuretan na całe zawieszenie - zmiana z Airride na Gwint BCracing - Zmiana przednich lamp z żółtych na "normalne" + polerowanie szkieł - Listwy boczne szerokie oem nowe - Wzmocnienie mocowań wózka tylnego - zaciski z 330 e46, chciałem wieksze ale felga 17' 🤷♂️ - Czerwone pasy bezpieczeństwa Dalsze plany : Złożenie silnika w całość i włożenie do budy Montaż 8hp50 Montaż wózka tylnego i reszty zawieszenia + gwint , lamp przednich po regeneracji Komputer + wiązka MaxxECU Wystrojenie i odpalenie Zrobienie 3 pasków /// na Vaderach Przycięcie wydechu końcowego uff...chyba o niczym nie zapomniałem a jeśli coś mi się przypomni to dopiszę ^^ a tak to jesteśmy na bieżąco i lecimy dalej !! ✈️ Espinoza, Remek, MAREK GERMAN i 5 innych dodali reakcje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUJON Napisano 28 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Września Piękna historia. MAREK GERMAN i DaFixE36 dodali reakcje 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sopel94 Napisano 28 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Września No no fajny temat się tu narodził. Tym bardziej będę zaglądał bo kolor jak i wnętrze jak u mnie. Kibicuje i oby tak dalej bo fajnie działasz, piona jest sztos 😉 DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos1987 Napisano 29 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września Śledzę Cię chyba od początku na YT, niejednokrotnie komentowałem materiały. Było kontrowersyjnie ale najważniejsze że trafiłeś do celu. Nie ma co więcej pisać świetne auto 👌 DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbak Napisano 29 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września Baja, będzie przeciąg robić DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati0618 Napisano 29 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września Kojarzę kolegę z samochodówki, powodzenia! DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jotek Napisano 29 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września zakres prac super ale o co chodzi z tymi "oem" lusterkami z M3 ? z oryginalem to nie ma nic wspolnego a kojarzy sie z tanim zamiennikiem z allegro DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 29 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Września Fajny temat , na początku trochę błądziłeś ale każdy z nas coś tam miał , teraz już jest ciekawie oby tak dalej Pozdro DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaFixE36 Napisano 30 Września Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Września 9 godzin temu, Jotek napisał: zakres prac super ale o co chodzi z tymi "oem" lusterkami z M3 ? z oryginalem to nie ma nic wspolnego a kojarzy sie z tanim zamiennikiem z allegro Słuszna uwaga 🫡 właśnie dlatego warto zakładać tematy na forum 💪 Sugerowałem się wybitymi numerami pod lusterkiem 🙄 Lusterka do zmiany 💪 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogo2103 Napisano 30 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Września Kawał dobrej roboty, szczególnie z silnikiem. Ciekaw jestem osiągów po tych modach 😀 Lusterka masz ori M3 i bardzo dobrze współgrają z całością wiec ja bym ich nie ruszał. DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaFixE36 Napisano 30 Września Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Września 2 godziny temu, ogo2103 napisał: Kawał dobrej roboty, szczególnie z silnikiem. Ciekaw jestem osiągów po tych modach 😀 Lusterka masz ori M3 i bardzo dobrze współgrają z całością wiec ja bym ich nie ruszał. Dziękuję bardzo za opinię i dalszą motywację 🙏 będę na bieżąco dawał znać 🫡 Hmm...też mi się wydawało, że są ori, bo na dole lusterka są wybite numery sprawdzę to dokładnie ewentualnie zdejmę lusterko i zobaczę od środka 🙈 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scythe Napisano 30 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Września Od środka powinno być logo BMW, małe bo małe, ale jest Poczatek projektu jak u każdego, jednakże aktualny stan poprawny, jak trzeba. Czekam na jakieś video jak jedzie z tym turbo. DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jotek Napisano 30 Września Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Września Tak wygladaja z grubsza lusterka m3 e36. Bardzo podobnie wygladaja te z e34 m5 i e31 csi. Adapter aluminiowy z logo od wewnatrz i plastikowa skorupa DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin607 Napisano 1 Października Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Jak tu pięknie widać różnicę między darkami a każdym innym Ori kołem . Fajne autko DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaFixE36 Napisano 1 Października Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Użytkownik @Jotek ma absolutną racje szacun ;D Lusterka to zamienniki ale udało się zamówić oryginały co prawda używane ale i tak muszą iść w kolor 😛 Remek dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jotek Napisano 1 Października Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Ale to sa angliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaFixE36 Napisano 1 Października Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października 17 minut temu, Jotek napisał: Ale to sa angliki Po czym poznać? 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jotek Napisano 1 Października Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Na adapterach oznaczenia sa np. LLR w wersji eu a nie zaczynajace sie od R jak wyzej oraz to ze ramiona adaptera kierowcy w wersji lewostronnej sa dluzsze niz po stronie przeciwnej. W tych co pokazales jest odwrotnie. Popatrz sobie na zdjeciach w innych galeriach albo necie to zauwazysz o co mi chodzi DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 1 Października Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Furka wygląda coraz lepiej, mody na duży plus, szczególnie skrzynia 8hp, piękna sprawa. Odnośnie lusterek to potwierdzam, u mnie w lusterkach EU początek był LLR - podsyłam foto. DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DaFixE36 Napisano 1 Października Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Dziękuję Panowie za cenną informację, w takim razie nie odbieram paczki, ponieważ sprzedający twierdził, że Europa 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipovic Napisano 1 Października Zgłoś Udostępnij Napisano 1 Października Oglądałem filmy z tym wozem jeszcze za czasów dariuszy. Fajnie, że coś tam ruszyłeś i wróciłeś do auta i nagrywek. DaFixE36 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi