Hamok Napisano 5 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Lipca 2024 Witam wszystkich! Chciałbym się przywitać i zaprezentować Wam moje e24, a dokładnie BMW E24 633CSI Z 1983 roku które kupiłem 2 lata temu, ale w sumie dopiero od tego roku można powiedzieć ze jest częściowo „gotowe” Z wyposażenia: Manual 5 biegów Klima Komputer pokładowy Tempomat Elektryczne szyby i lusterka z podgrzewaniem Podgrzewane zamki Check board Intensywne mycie Szpera 25% Elektryczny szyberdach Centralny zamek Kierownica MT1 Samochód przyjechał jakos 4 lata temu ze San Francisco z tego co kojarzyłem wcześniej przewinęła się tutaj przez forum. Po kupnie ogólnie trzymała się jakoś kupy i wyglądała ale tylko na zdjęciach. Na żywo nie było ładu i składu. Cały samochód został praktycznie rozebrany prócz silnika komory i paru dupereli. Jako że przyjechał z USA nigdzie nie ma żadnej korozji, co bardzo cieszy, ale niestety w USA samochód dopadli „fachowcy” i każdy element nadawał się do malowania przez różne odcienie, historie i swoje lata. Został zdarty prawie cały lakier z wszystkim co było pod nim na elementach przy którychś ktoś majstrował. Cały samochód został pomalowany w oryginalny kolor. Zmiany z zewnątrz; Nowe nerki Nowe grile lamp Nowe zderzaki przód i tył Nowe lampy przód Nowe lampy tył Nowe obrysowki przód i tył Zderzaki boczne zostały pomalowane w strukturę Nowa listwa między zderzakiem a pasem Nowe emblematy Nowe uszczelki szyberdachu Naprawiona dokładka z puru Zmiany wewnątrz: Cały środek a dokładnie kolor beżowy został pomalowany na nowo, żeby nie było różnicy odcieni wraz z dywanem. Całe wnętrze zostało wygłuszone Uzupełnione zostały braki jakichś zaślepek śrubek czy nakładek na regulację nawiewów. Naprawa podświetlenia Ogarnięty szyberdach Naprawiona klimatyzacja i nawiewy Deska została naprawiona i obszyta skóra Obszyta gałką zmiany biegów wraz z Mieszkiem Całkowicie zrobione od podstaw car audio z jednostką alpine i procesorem dźwięku Całość jest na 2 wzmacniaczach, 2 suby pod siedzeniami i 2 w bagażniku a reszta głośników założona tak żeby nie ingerować zbytnio w fabrykę. Tylne schowki na półce zostały przeze mnie przerobione pod głośniki 6x9 i obszyte skórą. Zawieszenie to MTS GOLD z camberami założony już przez poprzedniego właściciela, ale póki co daje radę Koła to custom mojego wymysłu zrobione z Rh zw 18” i stylinga 17 z e36. Przy pomocy lokalnego tokarza, spawacza i lakiernika udało się zrobić coś trochę innego ale wydaje mi się pasującego do tego Budy. Szerokości to 10 i 11 cali, ET niestety nie zmierzone ale tył pasuje idealnie a przód ma dołożony 15mm dystans. Samochód nie jest jeszcze skończony, bo brakuje paru dupereli jak listwy chrom obrysowe ale trwa walka z ich kupieniem od 1.5 roku. Została jeszcze nieszczęsna podsufitka ale myślę że na zimę ogarnę ją razem ze słupkami Mechanicznie to został uszczelniony cały silnik, wyregulowane zawory, wymienione czujniki wody węże i wszystko w sumie związane z eksploatacją Silnik ma dobrą kompresję ale wypadałoby wymienić już powoli uszczelniacze zaworowe bo po postoju lubi puścić dymka na niebiesko Zregenerowany został dyfer Wypiaskowana i pomalowana belka Wspawane fasolki belki tyl żeby upchać koła w nadkola i tak udało się uzyskać 6 stopni negatywu Wymienione podpory łączniki itp Wyspawany wydech z nierdzewki na dwóch tłumikach rm Motors i stalowym katalizatorze Lelek, Remek, dawid82 i 1 inny dodali reakcje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUJON Napisano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2024 Musisz poprawić tekst, zmienić kolor bo przekopiowaleś go z innego forum i jest nieczytelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 6 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2024 Parę aktualniejszych zdjęć gamek2, Remek, Lelek i 6 innych dodali reakcje 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2024 Grubo to auto wygląda dobra robota. I fajnie by było jakby wpadło więcej fot środka. Hamok dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 6 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Lipca 2024 Kupa pracy , fajnie że są ludzie którzy ratują klasyki ze starej epoki, jedyne co mi nie pasuje to negatyw z tyłu 6 stopni dla mnie dużo za dużo Pozdro i działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 18 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Lipca 2024 Parę fotek z ostatniego ROW CAR SHOW i zdjęcia wnętrza Kinga323i, Espinoza, KUJON i 8 innych dodali reakcje 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin607 Napisano 16 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2024 Bez komentarza To koło jak tu siedzi Hamok dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 20 Września 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 20 Września 2024 https://www.instagram.com/reel/C_q1QKroZ-6/?igsh=ZmUzYnlrc210YmMwOstatni zlot southcarevents E24 z moją byłą e36 😉 Lelek dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 13 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia W tym sezonie nie miało być w sumie nic dużego ale wyszło przypadkowo ITB wraz z plenum z s38 wraz z adapterem do m30 oraz kolektory wydechowe od Schmiedmanna tak wiec katalizator wylatuje oraz będzie podmiana przeplywki z klapowej na taką z m52b28. Na przyszły rok myślę postawić to na standalone wraz z ostrymi walkami i wzmacnianymi konikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz.. Napisano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia Na jakim standalone chcesz to postawić? Może zerknij na kdata, jest wersja dla m30 na motronicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 13 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia Myślałem nad zestawem od zgrywusa k8 chyba jak dobrze pamiętam, ewentualnie ecumaster lub max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 13 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Stycznia 15 minut temu, Mateusz.. napisał: Na jakim standalone chcesz to postawić? Może zerknij na kdata, jest wersja dla m30 na motronicu. Mam problem taki że mój motronic to 1.0 więc zamiast przerabiać to na jakieś 1.x to lepiej coś co ma większy potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 3 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 3 Lutego Udało się na dniach powiększyć kanały w głowicy i spasować je z adapterem i itb. Wpadł również adapter pod termostat żeby upchać to wszystko. Samo plenum siadło na styk, jedynie będzie problem z zbiorniczkiem wyrównawczym. Wyspawalem dolot w jedyne możliwe miejsce i zamówiłem komputer standalone dedykowany wiec nie będzie trzeba ani klapowego ani przeplywki . Jest szansa ze uda się wystroić to przed GF. W tym roku będzie wszystko pod maską zrobione na testy i żeby działało. W kolejnym roku wpada albo silnik b35 z ostrymi walkami albo pobawię się z tym remontując go od a do z z paroma smaczkami. Na komorę silnika też jest plan, tak żeby nie odbiegała od reszty auta. Ale niestety w tym roku za dużo tego się nazbierało Mikael, Espinoza, Scythe i 3 innych dodali reakcje 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikael Napisano 4 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Lutego Może warto by się zastanowić nad przeniesiemy aku do bagażnika jak to jest w M6, wtedy zyskasz dużo więcej miejsca na dolot z filtrem 😊 Będziesz malował plenum w kolor pokrywy zaworów lub odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamok Napisano 4 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Lutego Tak, pokrywa zaworów docelowo będzie w czarnej strukturze jak plenum. W bagażniku nie mam znowu zbytnio miejsca przez car audio, a zostawienie aku na środku mija się z celem. Po podłączeniu wszystkiego i ogarnięciu możliwe że plenum wyrzucę i dam Trąbki z filtrami tylko. Zobaczymy na czym będzie więcej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi