michaal19995 Napisano 26 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Października 2023 Cześć wszystkim ! Nazywam się Michał i dzisiaj chciałbym Wam przedstawić moje auto. BMW pojawiło się wcześniej w temacie - https://forum.bmw-syndykat.pl/index.php?/topic/4347-e36-szwajcar-na-podhalu-328i/ W 2021 r. na forum Syndykatu opublikowałem post, w którym opisałem, że szukam bmw e36 coupe/cabrio w możliwie bardzo dobrym stanie. Skontaktował się ze mną użytkownik Wave3d. Posiadał on bmw e36 coupe w kolorze montrealblau z silnikiem 2.8 z vinu. Otrzymałem szczegółowe informacje na temat auta, wraz ze zdjęciami, filmikami oraz historią serwisową. Moje poszukiwania trwały ponad rok czasu. Na początku skupiałem się na ofertach z okolicznych miejscowości, w promieniu 100-150km od mojego miejsca zamieszkania, aby nie tracić czasu na oglądanie egzemplarzy w zapuszczonym stanie (mocno odbiegającym od zapewnianego stanu), ale z uwagi na fakt, że po wielu próbach oględzin nie udało mi się znaleźć pojazdu, w stanie który by mnie zadowolił, stwierdziłem, że dam sobie ostatnią szanse i obejrzę e36 użytkownika Wave3d, która czekała na mnie w Świdnicy, czyli 500 km ode mnie. Warunek jaki sobie postawiłem był taki: jeśli ta bmw tak jak jej poprzednicy, nie spełni moich oczekiwań, to odpuszczam ten model i szukam czegoś nowszego :). Gdy dotarłem na miejsce, właściciel auta wyprowadził je na zewnątrz z garażu i już wtedy wiedziałem, że to jest to czego szukałem :). Po szczegółowych oględzinach i jeździe próbnej, zdecydowałem się na zakup. Przy zakupie otrzymałem pełen zestaw dokumentów, książki serwisowe, 3 kluczyki oraz kilka faktur związanych m.in. z bieżącymi naprawami i konserwacją podwozia. Konserwacja została wykonana przez firmę BMW STANDO. Pracę obejmowały wyczyszczenie podwozia z nalotu rdzy, drobne prace blacharskie, uzupełnienie plastików oraz osłon i naniesienie powłoki antykorozyjnej. Zdjęcia prac przed/po konerwacji zamieszcze poniżej. Co ciekawe, po około 10 latach posiadania pojazdu przez poprzedniego właściciela, bmw przejechało zaledwie 1500 kilometrów. Była to sporadyczna jazda, głównie obejmująca coroczny przegląd, kilkadziesiąt do kilkuset kilometrów po mieście i powrót do garażu. Wiedziałem, że tak długi okres nieużywania pojazdu wiąże się z pewnym ryzykiem związanym z ewentualnymi usterkami, jednak zaryzykowałem i wróciłem autem na kołach. Auto było utrzymane w nienagannym stanie, bez jakiejkolwiek oznaki rdzy, zachowując oryginalną powłokę lakieru na całym pojeździe. W późniejszym okresie już po zakupie, został pomalowany przeze mnie kawałek prawego tylnego błotnika, ponieważ został on za bardzo spolerowany przy polerce całego auta, w jednym miejscu zabrakło lakieru. Po zakupie zostały wymienione: wszystkie elementy zawieszenia, które były zużyte, rolki, paski, koła pasowe, pompa wody, termostat, czujniki wałka, wału, wiskoza, cały silnik uszczelniony, świece, nowe opony, zbieżność, serwis klimy i wiele innych. Na początku moim celem było zachowanie auta w oryginalnym stanie, jednak im więcej czasu poświęcałem na przeglądanie tematów na forum, szybko zmieniłem zdanie i zdecydowałem pójść w kierunku german style. Z planów na przyszłość chciałbym m.in.: obszyć środek i dołożyć vadery, oddać elementy zawieszenia do renowacji, wymienić lampy przód lub oddać aktualne Bosha do regeneracji (są wypiaskowane), rozważam również lakierowanie frontu auta. Mimo, że lakier jest w dobrym stanie, to czas odbił na nim piętno i na przednim zderzaku, masce, nosku jest sporo odprysków. Chciałbym dołożyć HK, obc 18, cupholder i inne... Myślę też nad zmianą kół na 18", aktualnie przód mam podniesiony dosyć wysoko, bo często przycieram dolnymi podłóżnicami, szczególnie na progach i koleinach. Ciekawostka, auto mimo, iż ma front przedliftowy to jest "półliftem". Zostało wyprodukowane w 27 kwietnia 1996r, przez co część rzeczy jest przedliftowa, a część poliftowa. Jak na złość podłużnice w moim egzemplarzu zostały zastosowane poliftowe, czyli są niżej osadzone względem wersji przedliftowej. Poniżej przesyłam rozkodowany VIN auta: Marka BMW Model 328I Karoseria COUPE Seria E36 Układ kierowniczy LL Silnik M52 Skrzynia biegów MECH Numer skrzyni biegów 0475667HDU Napęd HECK Data produkcji 1996-04-27 Zakład produkcyjny Regensburg Data wydania 1996-05-08 Wersja krajowa EUR Numer lakieru 297 Kod tapicerki D6AT Kod modelu BG11 Typ podstawowy BG11 Opcje wyposażenia Zainstalowane fabrycznie opcje wyposażenia: 0214 Automat. ukł. przeciwpoślizg. (ASC+T) 0243 Poduszka powietrzna pasażera 0255 Kierownica sportowa ze skóry z poduszką 0277 Obr. BMW, st. le. BMW podw. spr. 0305 Pilot do zamka centralnego 0214 Automat. ukł. przeciwpoślizg. (ASC+T) 0243 Poduszka powietrzna pasażera 0255 Kierownica sportowa ze skóry z poduszką 0277 Obr. BMW, st. le. BMW podw. spr. 0305 Pilot do zamka centralnego 0314 Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz. 0354 Szyba przednia ziel. z klinem ziel. 0423 Dywaniki podłogowe Velours 0431 Lusterko wewn. ściemniane automatycznie 0498 Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne 0508 Park Distance Control (PDC) 0510 Regulator zasięgu świateł 0534 Klimatyzacja automatyczna 0556 Wskaźnik temperatury zewn. 0669 Radio BMW Business RDS 0676 System głośników HiFi 0690 Uchwyt kasety 0704 M Podwozie sportowe 0804 Wersja krajowa Szwajcaria 0806 Trzecie światło stop 0915 Dummy-SALAPA Aktualny setup wygląda następująco: Gwint przód AP, tył koni sport e30 + twardy spring Radio CD + zmieniarka Dension Lampy przód bosch soczewka Lampy tył z białym kierunkiem Rozpórki przód i tył wiechers sport Eisenmann (reuter motorsport w wersji race) + kolektory i katy schmiedmanna Lusterka M3 Czujniki tył Listwy progowe wew. M3 Kierownica serducho 375mm Zderzaki, progi, listwy m pakietowe (dyfuzor tył, listwy boczne, wloty na tarcze i inna drobnica ASO). Sufit ciemny m pakietowy Fotele czarne sportsitze Gałka m pakiet Boczki czarna skóra hifi Wszystkie zaciski pomalowane proszkowo na kolor złoty (tarcze ate PD) + przód zaciski od 3.0i. Wcześniej BBS rc 090, a aktualnie OZ futura 8.5/10j (2.5/3" rant). Poniżej przesyłam kilka zdjęć auta oraz przeróbek chronologicznie od 2010r do 2023r. 2010r 2011r 2013r 2014r 2021r - powrót do domu, po zakupie auta. 2022r Pomiar na hamowni, auto pokazało 200km i 278nm. 2023r. Sopel94, Scythe i KUJON dodali reakcje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Ciekawa historia auta, też stan chyba nienaganny , reszta na duży plus , idziesz w dobrą stronę także dobra robota Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scythe Napisano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Tak jak gadaliśmy, auto bardzo fajne, dobrze podziałane w odpowiednim kierunku :). Jedyne czego mi w sumie brakuje to OBC 18 żeby te wnętrze zagrało . Dobrze, że Cię zmotywowałem do założenia tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 16 minut temu, Scythe napisał: Tak jak gadaliśmy, auto bardzo fajne, dobrze podziałane w odpowiednim kierunku :). Jedyne czego mi w sumie brakuje to OBC 18 żeby te wnętrze zagrało . Dobrze, że Cię zmotywowałem do założenia tematu Dzięki Też uważam, że obc 18 musi tutaj być, kwestia czasu i na pewno będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Piękna sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogo2103 Napisano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Bardzo fajne coupe - szczególnie kolor i motor. Wydech dźwięk pierwsza klasa. Widzę, że po zmianie układu wydechowego Nm jak w ori, ale wzrosły KM. A jak było w serii i czy czuć jakąś różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 27 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 3 godziny temu, ogo2103 napisał: Bardzo fajne coupe - szczególnie kolor i motor. Wydech dźwięk pierwsza klasa. Widzę, że po zmianie układu wydechowego Nm jak w ori, ale wzrosły KM. A jak było w serii i czy czuć jakąś różnicę? Niestety nie byłem na hamowni przed montażem wydechu, więc nie wiem ile mocy było nominalnie. Jednego jestem pewny, górą jedzie odczuwalnie lepiej, a z dołu jak ori. Dodam też, że po powrocie z Chotowej byłem na spasowaniu wydechu i okazało się, że w jednym miejscu, na łączeniu wydech był nieszczelny. Zdaniem mechanika mogło mieć to wpływ na moc (więc może teraz ugrałbym kilka km/nm więcej) Wydech zakupiłem głównie z myślą o poprawieniu dźwięku i w tej kwestii spełnił moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M5Maras Napisano 27 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 27 Października 2023 Bardzo ładne coupé pięknie brzmi z tym układem wydechowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati0618 Napisano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Ta druga coupe to samoablau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 29 Października 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2023 16 minut temu, mati0618 napisał: Ta druga coupe to samoablau? Tak, to auto mojego brata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 29 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 29 Października 2023 Ciekawie auto wygląda na zewnątrz jest dobrze, za to w środku wieje trochę "biedą". atos1987 i DzikuCMS dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikuCMS Napisano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Października 2023 17 godzin temu, Thepiekarz napisał: Ciekawie auto wygląda na zewnątrz jest dobrze, za to w środku wieje trochę "biedą". Czekam na fotki twojego wypasionego wnętrza w kompocie A co do fury autora to juz jest dobrze, ale jedz z tym dalej Thepiekarz, mati0618 i michaal19995 dodali reakcje 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Października 2023 1 godzinę temu, DzikuCMS napisał: Czekam na fotki twojego wypasionego wnętrza w kompocie To czekać nie musisz, wystarczy wejść w mój temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 30 Października 2023 16 minut temu, Thepiekarz napisał: To czekać nie musisz, wystarczy wejść w mój temat, które na tą chwilę jest już dobre a będzie jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Powoli się zbroimy W ostatnim czasie udało mi się znaleźć poliftowe grzane vadery wraz z kanapą oraz komplet boczków. Zakupiłem oraz częściowo zamontowałem zestaw harman kardon. Brakuje mi przycisku hifi wraz z wiązką - jeśli ktoś posiada na sprzedaż to priv Scythe i Remek dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbak Napisano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 pięknie michaal19995 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogo2103 Napisano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 A to Ty kupiłeś te vadery Też miałem je brać ale tego samego dnia pojechałem na drugi koniec polski obejrzeć moje, a jak by mi nie siadły to te mialy być następne. Nawet nie wiedziałem że były grzane,więc tymbardziej spoko zakup bo cena pamiętam była fajna. Powodzenia w dalszych modach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scythe Napisano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Teraz to już inne auto będzie tapicer wybrany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 38 minut temu, ogo2103 napisał: A to Ty kupiłeś te vadery Też miałem je brać ale tego samego dnia pojechałem na drugi koniec polski obejrzeć moje, a jak by mi nie siadły to te mialy być następne. Nawet nie wiedziałem że były grzane,więc tymbardziej spoko zakup bo cena pamiętam była fajna. Powodzenia w dalszych modach. Vadery z olx'a, z początku były wystawione za wyższą kwotę i jakoś nie brałem ich pod uwagę, ale pewnego razu pisałem z @Arass, który podesłał mi aukcje z tymi samymi fotelami, ale w nowej, lepszej cenie. Po chwili namysłu je zakupiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 31 minut temu, Scythe napisał: Teraz to już inne auto będzie tapicer wybrany? Plany są, ale jeszcze nie podjąłem decyzji. Ciężki temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 13 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 W dniu 12.11.2023 o 19:58, michaal19995 napisał: Brakuje mi przycisku hifi wraz z wiązką Szukaj na zagranicznych stronach bo u nas w PL są złodziejskie ceny za ten przycisk. michaal19995 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 15 godzin temu, Thepiekarz napisał: Szukaj na zagranicznych stronach bo u nas w PL są złodziejskie ceny za ten przycisk. Jeśli w najbliższym czasie nic nie znajdę w PL, to tak zrobię. Z tego co patrzyłem to na ebay'u można dostać przycisk z wysyłką już za 300-350 zł (gdzie u nas to bardziej 500/600). Z wiązką też problemu by nie było, są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remek Napisano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Myślałeś już nad kolorem skór? Czy będzie to niespodzianka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 14 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, Remek napisał: Myślałeś już nad kolorem skór? Czy będzie to niespodzianka Zastanawiałem się nad różnymi opcjami, ale wstępnie będę wybierał między kolorem beżowym, a koniakowym. Bardzo podoba mi się środek @Rybka i @Tomajx6m. Z jednej strony chciałbym coś innego, ale z drugiej strony ten kolor zawsze mi się podobał, więc nie wiem, czy po prostu nie pójdę w coś sprawdzonego. Nie widziałem jeszcze wzornika skór u tapicera, więc nie skreślam innych opcji. Chętnie poznam też zdanie innych, może pojawi się jakiś inny pomysł, którym się zainspiruje... @edit Albo właśnie taki kolor jak masz Ty ! @Remek Edytowane 14 Listopada 2023 przez michaal19995 Remek i Tomajx6m dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liściu Napisano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Myślę że montreal w połączeniu z skórami w kolorze jak u ryby, remka i Tomka byłby idealny. Jestem ciekawy efektu końcowego. Powodzenia w wyborze michaal19995 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi