Skocz do zawartości

[E39] M5 by Wasilevvski

wasilevvski

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

Spontaniczna decyzja , spakowanie sie i jazda , bach, M5 E39 ląduje u mnie na placu . 

2003 rok, kolor Le Mans Blue . 

Na pokladzie bonusowo wydech remus oraz gwint Bilstein B14. 

W planach zrobić jak to teraz się mówi „zajebistą igłę” na jakimś fajnym kole :)

Za wiele nie bede mówić, po prostu dzialam i postaram się systematycznie tu wrzucać aktualizacje .

Pozdro

F52F6AD7-F092-4A62-AF5E-3F0977772E74.jpeg

0218BEDD-61E4-428F-A462-4CFC3F16A10B.jpeg

A1E99B86-E3DF-4299-96A4-A8D36E9BC635.jpeg

CB7C3D2F-ACBF-40BB-BB7B-C8AACFF9369E.jpeg

2CA58588-341F-4DB4-947A-8A6FBA4C505D.jpeg

Z ciekawosci - sporo czytalem o olejach, tak samo sporo slyszalem o zwolennikach jak i przeciwnikach 10W60. Fakt faktem wiekszosc raczej sie zgadza ze 10W60 jest idealne do M5, ale tez duzo ludzi uwaza ze jest dobre do M62B44 z czym ja sie zgadzam, ALE. @wasilevvski Planujesz odpalac/jezdzic w zimie? Mowa oczywiscie jakby auto zostalo np. na noc na dworze, 10W60 jest troche jak miod wtedy. Kupilem z ciekawosci 1l butelke 10W60 i wlozylem na noc do zamrazarki - miod, potem do lodowki - tez slabo. Mega geste to sie wydaje, na lato pewnie super, na zime juz chyba niekoniecznie :/ 

Mam nadzieje ze to zgodne z regulaminem ale wkleje 2 linki ktore uwazam za dosc ciekawe, moze komus sie przyda 
https://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=13300
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fbb9qtL-yWlzDPLzvxzpF01gRRtH8fKxeVtXt6HPpgg/edit?pli=1#gid=0

Wedlug rozpiski z google ten olej co wybrales ma:

Millers oils CFS Motorsport 10W60 API SL/CF, oraz ACEA A3/B4 0,09 0,01 0,09

czyli calkiem dobrze.

Kurde chcialbym miec wieksza wiedze na temat olejow, plukanek itd. Ostatno robilem wydaje mi sie calkiem ciekawy eksperyment, ale jeszcze zbieram dane, jak skoncze to moze wrzuce jakis post na forum o tym, moze to komus pomoze a moze wywola chociaz ciekawa i merytoryczna dyskusje :) 

2 godziny temu, Arclight napisał:

Z ciekawosci - sporo czytalem o olejach, tak samo sporo slyszalem o zwolennikach jak i przeciwnikach 10W60. Fakt faktem wiekszosc raczej sie zgadza ze 10W60 jest idealne do M5, ale tez duzo ludzi uwaza ze jest dobre do M62B44 z czym ja sie zgadzam, ALE. @wasilevvski Planujesz odpalac/jezdzic w zimie? Mowa oczywiscie jakby auto zostalo np. na noc na dworze, 10W60 jest troche jak miod wtedy. Kupilem z ciekawosci 1l butelke 10W60 i wlozylem na noc do zamrazarki - miod, potem do lodowki - tez slabo. Mega geste to sie wydaje, na lato pewnie super, na zime juz chyba niekoniecznie :/ 

Mam nadzieje ze to zgodne z regulaminem ale wkleje 2 linki ktore uwazam za dosc ciekawe, moze komus sie przyda 
https://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=13300
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fbb9qtL-yWlzDPLzvxzpF01gRRtH8fKxeVtXt6HPpgg/edit?pli=1#gid=0

Wedlug rozpiski z google ten olej co wybrales ma:

Millers oils CFS Motorsport 10W60 API SL/CF, oraz ACEA A3/B4 0,09 0,01 0,09

czyli calkiem dobrze.

Kurde chcialbym miec wieksza wiedze na temat olejow, plukanek itd. Ostatno robilem wydaje mi sie calkiem ciekawy eksperyment, ale jeszcze zbieram dane, jak skoncze to moze wrzuce jakis post na forum o tym, moze to komus pomoze a moze wywola chociaz ciekawa i merytoryczna dyskusje :) 

Auta garażuje oraz nie jeżdżę w zimę :P

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Lekka przerwa reset głowy i wracam ze zdwojoną siłą. 

Niestety E39 chwile stało i szukałem powera który przyszedł jak grom z jasnego nieba i wjeżdżamy ! :P

Z dniem dzisiejszym dokładnie nabyłem drugie kompletne wnętrze do M5 E39 w celu zrobienia z dwóch jednego konkretnego, a tak w sumie bazy dla tapicera bo zaledwie w ciagu 2-3 tygodni jedzie na szycie . Kolor i wizualizacje wnętrza mam w głowię pochwalę się gdy będzie gotowe. Napewno będzie jasne . 

Felgi są w trakcie rozmów i ustaleń aby tak jak wyżej pisałem Hartge dostały trochę szerokości itd ;)

Dokładnie za 4 godzinki przyjeżdża do mnie blacharz/lakiernik/akrobata w celu oględzin i ocenienia zakresu pracy, bo niezbyt zrozumiał moje zlecenie tzn. ( wszystko ma być na pizdeczkę ) :P

W ciągu najbliższych 180 dni planuję aby to wszystko stanęło na nogi w wersji jak najbardziej NOWE! :P

Czy się uda ? Czas pokaże. 

Let's go ! :)

M5 E39 #3.jpg

M5 E39 #2.jpg

M5 E39 #1.jpg

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 2 miesiące później...