Skocz do zawartości

[e36] Cabrio Titansilber 328i Individual by ogo2103

ogo2103

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, MAREK GERMAN napisał:

Osłona na NIE, tylko Ori 

Pozdro 

Zgadzam się w 100%. Ta osłona tak zrobiona to już przesada, tak teraz patrzę że elementy tunelu oraz schowka są zrobione podobnie też do wyje..nia i zmiany.

7 minut temu, Thepiekarz napisał:

Zgadzam się w 100%. Ta osłona tak zrobiona to już przesada, tak teraz patrzę że elementy tunelu oraz schowka są zrobione podobnie też do wyje..nia i zmiany.

To jest individual i to jest drewno, które na 1000% zostaje - jak reszta wnętrza. 

Godzinę temu, ogo2103 napisał:

To jest individual i to jest drewno, które na 1000% zostaje - jak reszta wnętrza. 

Jeśli tak wyszło z fabryki to okey w porządku, ale tą osłonę silnika to warto zawiesić w garażu a dać normalną ori.

9 godzin temu, Scythe napisał:

Nie lubię być brutalny, ale ta osłona z niczym się nie zgrywa. Bije odpustem i liczę że jednak wrócisz do oryginalnego czarnego.

@MAREK GERMAN@Thepiekarz

Spoko, dzieki, chodzi właśnie o opinie na jej temat. Kupiłem nowe osłony i stara poszła na testy :) 

• 2 tygodnie później...

Powoli realizuję jesienne plany. Po wielu testach audio, postanowiłem na Tył przywrócić oryginalne glosniki hifi, które  przeszł regenerację i graja jak nowe. 

Zaczęło brakować miejsca na przyciski więc do przodu wpadnie popielniczka, w której wytnę otwory na ładowarkę USB oraz usb/aux pod Dension. Docelowo również będzie tam mikrofon od telefonu. 

No i dlugo oczekiwana rzecz - polerka przednich lamp i halogenów. Na wiosnę wpadną ori halogeny ZKW zamiast obecnych Depo. Zależało mi na tym aby na przednich lampach zostały "wypustki", które są charakterystyczne dla polifta - udało się, choć nie było to łatwe. 

Prace nad wnętrzem trwają, a o szczegółach napiszę w późniejszym czasie. 

20231108_162554.jpg

20231108_164254.jpg

20231108_164811.jpg

20231108_164918.jpg

20231108_164926.jpg

20231108_164938.jpg

20231108_164947.jpg

W dniu 8.11.2023 o 17:01, ogo2103 napisał:

Zaczęło brakować miejsca na przyciski więc do przodu wpadnie popielniczka, w której wytnę otwory na ładowarkę USB oraz usb/aux pod Dension. Docelowo również będzie tam mikrofon od telefonu. 

Weź proszę nie odwalaj wiochy z wycinanie jakieś, tylko zrób to jak należy czyli druk 3D coś takiego. Będzie to wyglądać jak należy i zyskasz dodatkowo jedno miejsce.

291724179_897366831655992_1533138686892542049_n.jpg

W dniu 11.11.2023 o 13:14, Thepiekarz napisał:

Weź proszę nie odwalaj wiochy z wycinanie jakieś, tylko zrób to jak należy czyli druk 3D coś takiego. Będzie to wyglądać jak należy i zyskasz dodatkowo jedno miejsce.

291724179_897366831655992_1533138686892542049_n.jpg

Nie chcę drukowanej sztukaterii, która miałaby zastąpić drewnianą popielniczkę. Słabo to wygląda. 

Co do lamp... Długo się nimi nie cieszyłem bo zdarzył się mały wypadek. W każdym razie lampy składam od początku.

20231109_071040.jpg

W dniu 15.10.2023 o 14:56, ogo2103 napisał:

Z pomocą @Scytheboczki ogarnięte, dzieki :)

Teraz tylko:

- uszczelka boczna tylnej szyby,

- dokladka M przedniego zderzaka 

- wygluszenie silnika (niby mam ale się sypie).

- nadkola przednie.

Następnie:

- przednie lampy oraz ori halogeny do polerowania (ktoś na forum robi?)

- drewniane dekory do odnowienia (jak ktoś ma sprawdzona firmę na Śląsku lub w Małopolsce to proszę o kontakt).

Poza tym drobnica z ASO już zamówiona bo chcę złożyć wszystko jak w oryginale. Dla mnie szczegóły, te których nawet nie widać, są najważniejsze. 

Ja robiłem lampy u Prozaka

18 godzin temu, ogo2103 napisał:

Nie chcę drukowanej sztukaterii, która miałaby zastąpić drewnianą popielniczkę. Słabo to wygląda. 

Ja mam akurat odmienne zdanie że lepiej druk wygląda niż jakaś rzeźba w popielnice, ale poczekam z ostatecznym zdaniem jak to ogarniesz i pokażesz foty.

Mały wypadek ale pewnie zabolało..

Współczuję bo fajnie wyszły 

Przypomniało mi się jak składalem e36 i chciałem docisnąć błotnik bioderkiem przez co zrobiłem sobie mega wgniote na świeżo polakierowanym aucie... była załamka przez chwilę

A co do tych przycisków, chcesz to ukryć w popielniczce czy na drewnie wyciąć?

3 godziny temu, Remek napisał:

Mały wypadek ale pewnie zabolało..

Współczuję bo fajnie wyszły 

Przypomniało mi się jak składalem e36 i chciałem docisnąć błotnik bioderkiem przez co zrobiłem sobie mega wgniote na świeżo polakierowanym aucie... była załamka przez chwilę

A co do tych przycisków, chcesz to ukryć w popielniczce czy na drewnie wyciąć?

Oj zabolało, ale już to przetrawiłem. Dało mi to motywację do gruntownego rozebrania lamp wyczyszczenia i złożenia ich na nowo. Niestety ale nowe szkła już będą bez tych guzków, bo obróbka jest bardzo pracochłonna więc zostaną zrównane. Szkoda, bo one mi się podobają, a dorobić teraz jeden klosz już się nie opłacało, dlatego robię komplet "uniwersalny". 

Pierwszy pomysł był taki, aby przyciski włożyć jak na zdjęciu poniżej- czyli ori obudowa popielniczki, a w jej dekielku otwory. Po wstępnej przymiarce gniazda ładowarki usb okazuje się, że jest ona za wysokia więc wymagałoby to niszczenia wkładu. Inne przyciski wejdą bez problemu, ale mi zależy przede wszystkim na ładowarce USB. Dlatego myślę nad innym patentem, ale nastąpi i tak zmiana "pakietu dla niepalacych" na popielniczki z napisem Press. 

Screenshot_20231103_164205_Facebook.jpg

Nie myślałeś o zamontowaniu ładowarki pod kierownicą? Tam obok regulowania wysokości świateł. Według mnie lepsze miejsce niż pajacowanie z dodatkowymi guzikami. Co do druku 3D, często to wygląda lepiej niż samodzielne wycinanki w ori częściach.

W dniu 12.11.2023 o 21:43, Scythe napisał:

Nie myślałeś o zamontowaniu ładowarki pod kierownicą? Tam obok regulowania wysokości świateł. Według mnie lepsze miejsce niż pajacowanie z dodatkowymi guzikami. Co do druku 3D, często to wygląda lepiej niż samodzielne wycinanki w ori częściach.

Pod kierownicą nie ma takiego miejsca. Temat mam już ogarnięty. 

Kupione dekory na testy. 

20231115_120622.jpg

45 minut temu, ogo2103 napisał:

Pod kierownicą nie ma takiego miejsca. Temat mam już ogarnięty - kupione dekory na testy. 

20231115_120622.jpg

Jest wielkościowo to samo co miejsce na guziki przy zapalniczce. Masz tam regulację wysokości świateł, regulacje ilości podświetlania w środku. Z tego co pamiętam trzeci slot jest pusty. Ostatnio myślałem o wrzuceniu właśnie tam portu do ładowarki do telefonu.

No nie wiem, ja mam tylko dwa miejsca i są one zapełnione więc trzci byłby rzeźbą na maksa.  Tak jak pisałem, temat mam już ogarnięty, a efekty wkrótce.  

Doszło ostatnie (mam nadzieję) zamówienie z bmwstore - drobnica i brakujące elementy, które wyszły przy rozbieraniu samochodu. 

20231118_084915.jpg

33 minuty temu, Michaś 523i napisał:

Temat popielniczki z przyciskami dość dawno dawno temu ogarniałam dla Bartka zostaje drewno a wkład jest wymienny i drukowany na 3D i wygląda jak one 

No właśnie gdzieś już taki patent na forum widziałem - odezwę się na PW. To rozwiązanie najbardziej mi się podobało, jednak postanowiłem trochę poeksperymentować. Mój patent będzie polegał na tym, że gniazda będą zabudowane we wkładzie popielniczki, widoczne tylko po otwarciu klapki (Press). Zobaczę jak wyjdzie i ewentualnie zrobię wersję z wkładem 3D. 

2 godziny temu, ogo2103 napisał:

No właśnie gdzieś już taki patent na forum widziałem - odezwę się na PW. To rozwiązanie najbardziej mi się podobało, jednak postanowiłem trochę poeksperymentować. Mój patent będzie polegał na tym, że gniazda będą zabudowane we wkładzie popielniczki, widoczne tylko po otwarciu klapki (Press). Zobaczę jak wyjdzie i ewentualnie zrobię wersję z wkładem 3D. 

Ten pomysł z ukrytymi przyciskami brzmi całkiem dobrze 

Drugie podejście do lamp zakończone sukcesem. Odnowione nie tylko szkła więc wyglądają jak nowe - tym razem zawinięte w folię bombelkową czekają na montaż.

Halogeny wyczyszczone w środku - sam się tego podjąłem ale rozklejanie ich to masakra. 

Na wiosnę będą zmieniane przewody elastyczne na oplot Hel (kolor przypadkowy niestety).

No i nakładki na pedały AC Schnitzer. Niestety zamawialem inny wzór napisu, a przyszły inne. Teraz mam dylemat bo w sumie obie wersje znalazłem w internecie i już nie wiem jakie powinnno być logo na oryginałach. 

Dotarły również oba mechanizmy do zrobienia wysuwanych podudzi... 

20231121_132443.jpg

20231120_130647.jpg

20231121_145635.jpg

20231121_145640.jpg

20231121_145708.jpg

20231121_145816.jpg

20231121_151345.jpg

20231121_151452.jpg

20231121_151803.jpg

20231121_152720.jpg

Wrzucam mój patent na ładowarkę ukrytą w popielniczce. Najważniejsze że mechanizmy otwierania i zamykania działają prawidłowo, a popielniczka bez jakiejkolwiek rzeźby. Przerobiony jest tylko sam wkład, który w razie czego można wymienić na oryginalny gdy patent się znudzi. 

Jeden z usb może być podpięty do zmieniarki Dension ale wystajacy pendrve ogolnie będzie przeszkadzać, dlatego usb od zmieniarki zamontuję w schowku. 

20231128_155637.jpg

20231128_155641.jpg