Blitz Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Witam po długiej przerwie Po projekcie Cabrio w Avusie (archiwalny temat na forum - wyróżnienie na GermanFest Chotowa), moja miłość do E36 nie wygasła. Pojawił się pomysł powrotu po latach - bardziej jako lokata kapitału. Po pół roku poszukiwań udało się trafić sensowną sztukę (ex Bobik - był w posiadaniu tego Cabrio, z tego co pamiętam to sprowadził ją do PL ze Szwajcarii). Fundamentem była bezwypadkowa historia oraz bardzo dobry stan blacharski. Cabrio kupiłem po gruntownej odbudowie. Rozebrane było do "gołej" śrubki, podłoga, profile, wnęki oczyszczone i zakonserwowane. Elementy pod autem (zawieszenie,napęd itd.) nowe lub po renowacji. Nowe poszycie dachu oryginalne BMW. Renowacja skór wnętrza. Oryginalnie silnik R6 2.0, włożone M52B28 - wraz z napędem, dyferencjał duża głowa -szpera 25%, grube półosie itd. Dołożony oryginalny Mpakiet. Zawieszenie gwintowane Bilstein B16 PSS z regulacją wysokości i twardości. Jakie plany? Szukamy Vaderów lub sportów w bardzo dobrej kondycji, prawdopodobnie założę jakieś 3 TLG (pod uwagę biorę Futurę lub Rennsporta 1). Aktualnie auto zimuje w specyfikacji drogowej na ST24 w dwóch szerokościach. W garażu czekają BBS RC090 ale czas pokaże czy je założę. Może do zobaczenia na GermanFest 2023. Kilka lat temu było wyśmienicie. Fajnie będzie znowu się spotkać. Type Value VIN ER17857 Prod. Date 1999-01-14 Service History !! CHECK HISTORY !! Type 320I Series E36 (3 Series) Body Type Convertible Steering - Engine M52 Displacement 0 Power 0kw / 0hp Drive rwd Colour orient-blau Upholstery Leather, Montana/Soft/sand-beige Check mileage !! CHECK HISTORY !! Editions and packages S718 Exclusive Edition S785 White direction indicator lights Comfort and interior equipment S411 Window lifts,electric,front/rear S423 Floor mats velours S431 Interior mirror with automatic-dip S441 Smoker package S473 Armrest front S494 Seat heating driver/passenger S498 Headrests mechanically adjustable, rear Multimedia S658 Radio BMW Business CD RDS Driver assistance and lightning S510 Headlight aim control S534 Automatic air conditioning S540 Cruise control S542 Check Control S548 Kilometre speedo S556 Outdoor temperature indicator Wheels and drive S214 Automatic stability control (ASC+T) S240 Steering wheel, leather S243 Airbag for front passenger S246 Manually adjust. steering column S260 Side airbag for driver/passenger S285 BMW light alloy wheel BMW styling Environment and safety S305 Remote control for central locking S341 Bumpers completely in body colour S354 Windscreen, green-tinted upper strip S380 Hardtop-preparation S391 Softtop, dark blue S399 Softtop, electromech. all-autom. S863 Dealer List Europe S879 On-board literature, German Other equipment S915 Dummy-SALAPA Thepiekarz, Tomajx6m, FireBlade i 4 innych dodali reakcje 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACHU Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Trochę z twojej EX siedzi u mnie Teraz przepaść w cenach doposażania Wytrwałości BTW co było powodem sprzedaży poprzedniej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 4 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 Haha no cenowa przepaść Za aktualną zapłaciłem o 13 tys. zł więcej niż chciałem za poprzednią na Vaderach i Sznyclach (i nie umiała się sprzedać). Chciałem iść do przodu i mieć coś nowszego, szybszego. Teraz mam Cabrio w garażu, daily w kombi i szybkiego Hothatcha. Także jestem spełniony i mogę powoli grzebać Cabrio. Bo jednak german jako jeden ze środków transportu niszczy przyjemność z jazdy... A tak to stoi w garażu, nie gnije i nie martwi że trzeba tym jeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtechnik Napisano 4 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 4 Listopada 2022 pamietam i widzialem poprzednie cabrio, fajnie ze jest temat nowego bo pewnie bedzie tu co zobaczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 5 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Czekam na dalszy rozwój sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomajx6m Napisano 6 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 Zapowiada się ciekawie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 15 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 Aktualnie posiadam trzy komplety felg do Cabrio. 2x RC090 oraz St24. Chętnie sprzedam jeden komplet RC lub St24. Poszukiwania czegoś w 3tlg trwają. Prawdopodobnie jeśli się uda to pójdę w Mille Miglia 2000 lub Kerscher RX. Szukam również kompletnego wnętrza Sportsitze, które pójdzie do szycia. Vadery za duża misja na ten moment, chyba, że coś się trafi w sensownej cenie w co wątpię Espinoza, Tomajx6m, Marioos i 2 innych dodali reakcje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 22 Września 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Cześć, Auto trochę przestało sezon ze względu na brak czasu. Powymieniane jakieś pierdoły jak czujnik wałka rozrządu, nakrętki regulacyjne w amortyzatorach Bilsteina, wymieniona maglownica bo stara się rozszczelniła. Niestety podczas prac na warsztacie przykry incydent... zagięty błotnik. Aktualnie czekam na blacharza/lakiernika oczywiście na koszt warsztatu. Oprócz tego ogarnięcie CD43, wyczyszczony i na nowo złożony bagażnik w środku(wykładziny, pasy, spinki itd). Na przyszły sezon kupiłem standardowo RC090 po kompletnej renowacji (poprzednie dwa komplety sprzedałem). Konfiguracja - rotor srebro z ziarnem, rant srebro malowany na mokro, bęben proszek, śruby chrom, nakrętki czarne. Mam nadzieję, że aktualne doczekają się założenia. Mam oryginalny rant błotnika z idealnym lakierem - nie chcę ryzykować przy większych szerokościach dobicia felgi/opony do rantu. Oponki wlecą 205/40 oraz 215/40. michaal19995 dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 18 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Niestety robota blacharska i lakiernicza zepsuta. Jednak na wiosnę muszę to zrobić na własny koszt niestety i dopilnować tematu. Pokupowałem trochę spinek i plastików z ASO, chcę złożyć bagażnik tak jak było w oryginale. Wszystkie spinki, mocowania gum itd. Na BBS RC090 założyłem opony, przód 205/40, a tył 215/40. W wolnej chwili założę na auto. Póki co zimuje pod pokrowcem w garażu. Remek, Scythe, Kinga323i i 2 innych dodali reakcje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 25 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 Siemanko, jednak BBS RC090 zostaje w garażu, a wsadzimy felgę którą jedni uwielbiają, a drudzy nienawidzą moim zdaniem sądzie miodnie. Breyton, 8.5J przód i 10J tył, 17 cali średnicy. Z ciemnym granatowym lakierem i jasnym wnętrzem powinno się zgrać patryk_sdze36, MAREK GERMAN, Lelek i 5 innych dodali reakcje 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka Napisano 26 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Ja osobiście bardzo lubie breyton. Aczkolwiek w jednym e36 siedzi, w drugim nie. Tak więc zobaczymy Troche pracy jeszcze jest, ale skoro temat założony w PreGerman to czekam na rozwój. PS. Zastanawia mnie jeszcze co autor miał na myśli z tym kolorem zbiornika paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 No trochę roboty zostało ale najgorsze już za mną teraz została "czysta" robota. Kupiłem obszyte serducho, niestety sprzedający opisał produkt jako 375mm, a realnie ma 385mm... do tego szycie nie jest idealne. Zastanowię się czy ją zakładać. Na pewno będzie lepiej niż jest aktualnie no ale niesmak pozostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogo2103 Napisano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Z doświadczenia wiem, że jak już teraz masz wątpliwości, to po założenia będzie jeszcze gorzej. Na kierownicy, na dole, na środku zawsze jest wytłoczony rozmiar więc warto przed zakupem sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 28 Listopada 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 No było zdjęcie z miarką u sprzedającego, tylko nie wiem skąd tą miarkę miał. Chyba aliexpress. Na miarce jak byk było 375. Niby 1cm niezauważalny ale chce zrobić wszystko tak jak być powinno. Detale zdobią całokształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyziux666x Napisano 28 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 To obszycie to faktycznie katastrofa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DzikuCMS Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 375mm to i tak kiera z E39, w E36 było serducho 360 albo 365mm, poza tym to obszyta ta kiera tragicznie i widać to z kilometra na tym zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogo2103 Napisano 2 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Temat kierownicy "serducho" mocno przerabiałem na etapie moich modyfikacji i wygląda to nastepujaco: E36 - 375mm E38 - 385mm bardzo rzadko występuje 380mm (jest odrobinę grubsza i dobrze leży w dłoni, ale nie pamietam czy od e38 czy e39) E39 - 395mm Innych wymiarów nie ma, ja przynajmniej nie spotkałem - mowa o serduchu. Oczywiście do e36 pasują tylko jednonabojowe. DzikuCMS dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 2 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2023 Dokładnie, E36 ma 375mm i mniejsza średnica nie występowała. Kierownica sprzedana szukam oryginalnej pod E36. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 11 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Lutego Pod koniec lutego, z początkiem marca odstawiam auto na regulację i wymianę pasów w dachu do Serwis Cabrio Wrocław. Następny etap to lakiernik (doł błotnika przód oraz połowa drzwi). Potem korekta - niestety 3-etapowa wraz z lekkimi zaprawkami bo dosyć mocno lakier został wymęczony przez sąsiadów z garażu... Za to udało się przymierzyć Breytony, zastanawiałem się czy 8,5J ET26 wejdzie na przód czy będzie tarło o amor ale na szczęście weszło. Opony czekają, w przyszłym tygodniu zakładam na felgi. Wybór padł na 205/40 i 225/35 tył. Siedzą moim zdaniem ciekawie ale finalnie zobaczymy z oponami i na spasach. patryk_sdze36 i michaal19995 dodali reakcje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk_sdze36 Napisano 11 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Lutego Wg mnie Breyton jedna z fajniejszych rolek do e36. Jestem ciekaw spasów na bilku. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego Breyton to jedna z felg, którą chciałem mieć w swoim kebabie, finalnie trafiła się futura, ale czasami myślę nad zmianą... Będę obserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego Cytat 10 godzin temu, patryk_sdze36 napisał: Wg mnie Breyton jedna z fajniejszych rolek do e36. Jestem ciekaw spasów na bilku. Pozdro Przód myślę, że będzie bez problemów. Felga ma dość wysokie ET, do tego zrobię minimalny kąt na podkładkach. Do tego regulacja twardości więc będzie spoko. Tył na pewno max kąty + sprężyny betony. Chce zachować oryginalne błotniki wraz z rantem wewnętrznym więc nie wiem czy nie będzie musem również regulowany wahacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego 2 godziny temu, Blitz napisał: Przód myślę, że będzie bez problemów. Felga ma dość wysokie ET, do tego zrobię minimalny kąt na podkładkach. Do tego regulacja twardości więc będzie spoko. Tył na pewno max kąty + sprężyny betony. Chce zachować oryginalne błotniki wraz z rantem wewnętrznym więc nie wiem czy nie będzie musem również regulowany wahacz. Też nie chciałem ruszać błotników, bo mam je w oryginale, tak jak pozostałe części karoserii w moim aucie, ale ostatnio to rozważam, bo przy jeździe autostradowej potrafi przytrzeć. Na tyle mam koni + beton oraz max negatyw na mimośrodzie czyli 3/3.5st wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz Napisano 12 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego 1 godzinę temu, michaal19995 napisał: Też nie chciałem ruszać błotników, bo mam w oryginale, tak jak pozostałe części karoserii w moim aucie, ale ostatnio to rozważam, bo przy jeździe autostradowej potrafi przytrzeć. Na tyle mam koni + beton oraz max negatyw na mimośrodzie czyli 3/3.5st wychodzi. Od kogo masz betony? I jaka twardość w kg? Może właśnie regulowane wahacze i dodanie delikatnie negatywu pomoże? Opony masz 225/35 przy 10J ET19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaal19995 Napisano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Lutego 33 minuty temu, Blitz napisał: Od kogo masz betony? I jaka twardość w kg? Może właśnie regulowane wahacze i dodanie delikatnie negatywu pomoże? Opony masz 225/35 przy 10J ET19? Betony Helmut te pośrednie – 30 kg. Opona 225/35 nankang i 10j et 19. Można założyć regulowane wahacze i na pewno coś to da, ale wiesz, jak obecnie mam 3,5 stopnia powiedzmy i założę regulowane wahacze to więcej jak 4,5 stopnia bym nie zrobił, bo mi się średnio podoba większy kąt.. Więc ciekawe, czy jest sens zakładać dla tego 1 stopnia więcej. Myślę, że lepszą opcją jest zrolowanie i zakonserwowanie tego rantu, niż kombinowanie z wahaczami itp.. Ale co kto woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi