Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Cześć wszystkim, Franek z tej strony, a to początek mojego projektu: Bmw e36 318is Coupe Type: BE71 Base type: BE71 Model: 318IS Body type: COUPE Steering: LL Doors: 2 Country: EUR Production date: 1996-03-13 Series: E36 Color: techno-violett(299) Upholstery: special trim (without colour statement) (Z1XX)0214 Automatic stability control (ASC+T) 0243 Airbag for front passenger 0246 Manually adjust. steering column 0255 Sports leather steering wheel 0337 M Sports package 0423 Floor mats velours 0428 Warning triangle and first aid kit 0481 Sports seat 0498 Headrests mechanically adjustable, rear 0510 Headlight vertical aim control 0520 Fog lights 0534 Automatic air conditioning 0556 Outdoor temperature indicator 0669 Radio BMW Business RDS 0676 HiFi speaker system 0704 M Sports suspension 0756 BMW LA wheel, round spoke, individual 0801 GERMANY VERSION 0806 Third stoplamp 0818 Battery master switch (Poniżej zdjęcie z dnia zakupu) Auto po zakupie prezentowało się w ten sposób, było praktycznie gotową i kompletną bazą. Jako, że jest to mój pierwszy i jedyny samochód, a auto ma swój wiek i przebieg, musiałem ogarnąć kilka kwestii mechanicznych. Największą przeszkodą przed rozpoczęciem modyfikacji okazał się silnik. Przez nieszczelność chłodnicy, którą okazała się niewielka dziurka, silnik dostał temperatury, po czasie poszła uszczelka pod głowicą i to już na mój budżet w tamtym momencie generowało spore koszty. Po przebrnięciu mniejszych/większych problemów czas było wziąć się za przygotowanie budy w 100%. Auto po wstępnym rozebraniu wyglądało całkiem dobrze. Jedynym problemem podłogi to była końcówka lewego progu, reszta była całkiem okej. Stan po piasku: Stan po chemii i farbie: I po konserwacji: Przy okazji odświeżone zawieszenie, wahacze piaskowane z malowaniem proszek + podkład, nowe tuleje poli, nowy gwint na chwilę obecną Ta Technix, śruby w ocynk, nowe łożyska, osłony tarcz, nowe łączniki itp.. Po założeniu na auto, patrząc na nieruszony napęd wygląda to jakby czyste gacie na brudną d*pe zakładać, ale hajs is the limit to raz, a dwa, ciągle rozważam zmianę silnika na większy dlatego też odpuściłem teraz ten temat. Galerię środka oraz mały update będzie zapewne niedługo. Udało się zakupić nowe felgi, czekam teraz, aż tokarz zrobi robotę i będą przymiarki Espinoza, Bartek.P, Rybka i 4 innych dodali reakcje 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid82 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Zaczynasz od dobrej strony, zatwierdzam i zachęcam do szczegółowej relacji z odbudowy tej Coupe. Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-MM-W Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Genialny kolor, szczególnie w promieniach słońca. Jakieś zdjęcia wnętrza możesz wstawić? Czym zabezpieczałeś/konserwowałeś podwozie? Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Teraz, B-MM-W napisał: Genialny kolor, szczególnie w promieniach słońca. Jakieś zdjęcia wnętrza możesz wstawić? Czym zabezpieczałeś/konserwowałeś podwozie? Zdjęcia z wnętrza się pojawią na dniach jak wyzdrowieje, nic specjalnego to co z vinu O dokładną nazwę specyfików mogę zapytać jak potrzebujesz, bo sam tego nie robiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Znam auto, była jeden sezon w moim posiadaniu. Stwierdziłem że jest zbyt kompletnym autem i szkoda jej poswiecac na projekt który siedzi w mojej głowie. Widzę że był to dobry ruch , bo teraz będą dwa projekty, a nowy wlasciciel idzie w dobrym kierunku. W pierwszej kolejności przygotowanie bazy a później tuningi i german style. Działaj to może kiedyś staniemy razem na zlocie. Idzik_e36 i dawid82 dodali reakcje 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B-MM-W Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Tak tylko z ciekawości pytam. Zdjęcia warto wrzucić, choćby z tego względu że dają szerszy obraz prezentowanego auta. Vin swoją drogą, a coś dla oczu swoją. Nie odbierz tego źle, ale jak patrzę na Twój nick to automatycznie widzę: lodzik_e36 Tomajx6m, atos1987, MAREK GERMAN i 1 inny dodali reakcje 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 1 minutę temu, B-MM-W napisał: Tak tylko z ciekawości pytam. Zdjęcia warto wrzucić, choćby z tego względu że dają szerszy obraz prezentowanego auta. Vin swoją drogą, a coś dla oczu swoją. Nie odbierz tego źle, ale jak patrzę na Twój nick to automatycznie widzę: lodzik_e36 Zgubiłem zdjęcia środka przy zmianie telefonu, więc to kwestia kilku dni i coś wpadnie, Może nie cały środek, ale uchowało mi się takie zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 1 godzinę temu, dawid82 napisał: Zaczynasz od dobrej strony, zatwierdzam i zachęcam do szczegółowej relacji z odbudowy tej Coupe. Dokładnie, to się chwali że zaczyna od tego, co wielu robi na końcu albo wcale. Będę śledził bo zapowiada się dobrze. Tym bardziej że wiem o tym, że dobra ręka gdzieś czuwa nad tym projektem DERO, dawid82 i Idzik_e36 dodali reakcje 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 3 minuty temu, Rybka napisał: Dokładnie to się chwali że zaczyna od tego co wielu robi na końcu albo wcale. Będę śledził bo zapowiada się dobrze. Tym bardziej że wiem o tym, że dobra ręka gdzieś czuwa gdzieś nad tym projektem Nie będę ukrywał, udało mi się pod dobrego nauczyciela trafić Rybka dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Z autem było kilka fajnych smaczków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 To jest podejście , z zewnątrz kolor wygląda mega , na dole trochę roboty było ale opłacało się , zabezpieczone na lata , jaki motor planujesz? Pozdro Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 10 minut temu, MAREK GERMAN napisał: To jest podejście , z zewnątrz kolor wygląda mega , na dole trochę roboty było ale opłacało się , zabezpieczone na lata , jaki motor planujesz? Pozdro Silnik zostawiam na koniec RACZEJ, a co wyjdzie to życie pokaże. Pomysły są na standardowe m54b30 albo może turbo ISa zrobić, a może kasa z nieba spadnie i kupie Vke od kamila haha Ciężko powiedzieć, aktualnie odległy temat raczej Pozdrawiam również MAREK GERMAN dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Byle do przodu i z głową. Kamila masz obok to doradzi, pomoże Pozdro Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piorun Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 2 godziny temu, MAREK GERMAN napisał: zabezpieczone na lata Z tym zabezpieczeniem to bym się tak nie rozpędzał, ta końcówka progu mam wrażenie, za mało wycięta, na fotach widać, że próg już mocno zaatakowany od wew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Nie wiem jak to w realu , ogólnikowo pisze że jeśli ktoś robi takie coś to powinien mieć to zrobione na lata Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryyyan Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Dużo pracy żeby doprowadzić do ideału wiec trzymam kciuki. Kolor na mega plus, silnika bym nie ruszał. iS to super motor Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos1987 Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Fajnie że idziesz taką drogą odbudowy (mówi to człowiek który tak nie zrobił ). Co planujesz wrzucić zamiast iSa? Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 50 minut temu, ryyyan napisał: Dużo pracy żeby doprowadzić do ideału wiec trzymam kciuki. Kolor na mega plus, silnika bym nie ruszał. iS to super motor Pracy jest dużo, to prawda, ale powoli się uda Is no jest fajnym motorem, coś tam się odepchnie jak trzeba, ale nie ma dźwięku R6, a to mi się marzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dober Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Fajnie działasz. Powiedz jaki plus minus koszt zrobienia konserwacji podłogi + odświeżenie całego zawieszenia Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 12 minut temu, atos1987 napisał: Fajnie że idziesz taką drogą odbudowy (mówi to człowiek który tak nie zrobił ). Co planujesz wrzucić zamiast iSa? Zastanawiałem się nad m54b30, schemat na silnik jest więc sprawa prosta, ale z drugiej strony to byłoby kolejne m54 na zlocie więc może i coś innego. Szczerze mówiąc na chwilę obecną biorę się za inne rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Teraz, dober napisał: Fajnie działasz. Powiedz jaki plus minus koszt zrobienia konserwacji podłogi + odświeżenie całego zawieszenia Dziękuje Robota wyszła 6990, wliczając w to piaskowanie i malowanie elementów zawieszenia, wymianę wszystkich tulejek i nowe sworznie na przód plus wymiana wahaczy przednich na nowe, założenie gwintu no i jakieś tam drobne rzeczy jak sprężynki od ręcznego itp dober dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Bardzo fajna podstawa, kolor robi robotę a i zakres prac mi się podoba co do silnika to zależy w co chcesz isć, jak chcesz zostawić auto jako fajnego juz praktyko klasyka to zostawiałbym is ale jak nie czujesz wybitnej potrzeby robienia z tego typowego klasyka to nie zastanawialbym się i szedł w swapa Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qbak Napisano 22 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 Brudne gacie na czystą dupę to też tatechnix do tak przygotowanej podłogi Winszuję i powodzenia, będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Idzik_e36 Napisano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Listopada 2021 36 minut temu, qbak napisał: Brudne gacie na czystą dupę to też tatechnix do tak przygotowanej podłogi Winszuję i powodzenia, będzie dobrze okazja czyni złodzieja, 100zł nowy zestaw mnie kosztował, poprzednie amorki wylane, budżet sie kończy, a na czymś składać trzeba haha spokojnie, jeszcze będzie lepiej pod tym względem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr_M Napisano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 23 Listopada 2021 Kolor mi sie bardzo podoba mnie też czeka konserwacja podwozia i szkoda ze nie poszedłes w konserwacie pod kolor nadwozia. Czekam na wiecej Idzik_e36 dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi