FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Witam wszystkich. Nazywam się Radek i chciałbym przedstawić wam moje BWM E36 323i Fjordgrau Exclusive Edition. Zaczynając od początku. Auta dla siebie szukałem prawie rok. Wkońcu koleżka się do mnie odezwał, że znalazł fajne ogłoszenie e36 sedan z dobrym silnikiem m52b25 i ciekawym wyposażeniem. Znajomy właściciela sprowadził je dla siebie z Niemiec w 2015 roku ale zmienił zdanie i odsprzedał mu. Ten auta używał wyłącznie w lato i to do jazdy po bułki do sklepu przez 5 lat. BMW było w bardzo dobrym stanie blacharskim, praktycznie bez oznak korozji tylko w bagażniku pod akumulatorem były ślady korozji ale tam od razu sprzedający oznajmił, że wylał się płyn z akumulatora. Po 2 godzinach jazdy próbnej jaką nam zafundował, sprzedający wkońcu zdecydował się rozstać z autem Co do wyposażenia auta: - elektryczne szyby przód i tył - dach przesuwno-uchylny elektryczny - elektryczne, podgrzewane fotochromatyczne lusterka zewnętrzne - skórzana tapicerka - ogrzewanie siedzenia kierowcy / pasażera - fotochromatyczne lusterko wewnętrzne - skórzany podłokietnik przód - skórzana dźwignia hamulca ręcznego - podłokietnik w tylniej kanapie z cupholderem - trzeci stop - automatyczna klimatyzajca dwustrefowa - dwie popielniczki (pakiet dla palących) - komputer pokładowy V z pilotem - ASC - ABS - kierownica Raid - siatka na oparcie - latarka bmw z ładowarką w schowku - światła przeciwmgielne przód - pilot do zamka centralnego - brak oznaczenia modelu - białe światła kierunkowskazów - dywaniki welurowe - trójkąt ostrzegawczy i apteczka - zagłówki regulowane mechanicznie, tylne - Radio BMW Reverse RDS - schowek na kasety pod podłokietnikiem - Kontrola pionowego celowania reflektorów - poduszka powietrzna dla pasażera z przodu - boczna poduszka powietrzna dla kierowcy / pasażera - Pilot do centralnego zamka - zamek kierowcy podgrzewany - dyferencjał "duża głowa" - Wersja krajowa Niemcy / Austria Ciekawe jest też to, że auto posiada oryginalny katalizator z 97 roku oraz mały pakiet AC Schnitzer: - lotka/blenda na tylniej szybie - wydech końcowy - zawieszenie, spręzyny obniżające -60 i amortyzatory gruba laga Odrazu po zakupie auta wziąłem się ze znajomym za ogarnianie go 14.03.2020 Podłubaliśmy trochę przy silniku. Wymieniliśmy stary filtr powietrza na K&N, świece NGK, uszczelkę pokrywy zaworów Victor Reinz i do tego nowy olej Valvoline MaxLife 5W40 wraz z płukanką Liqui Moly. Efekt nie był może porywający ale auto lepiej wkręca się na obroty, a uszczelka spełnia swoją rolę. 21.03.2020 Przyszedł czas na układ hamulcowy. Wleciały nowe wentylowane, nacinane tarcze na przód Ate, do tego nowe klocki i czujnik zużycia. Piasty zostały wyczyszczone, a kapsle pomalowane farbą antykorozyjną. Zaciski oczywiście też zostały maksymalnie wyczyszczone i pomalowane farbą Cynkal z barierą ochronną. Farba ma dobre opinie, dobrze trzyma, ładnie pokrywa malowaną powierzchnię i przeciwdziała powstawaniu rdzy. Na jakiś czas powinno wystarczyć, w przyszłości planuję kupić nowe zaciski. Pozostałe elementy zacisków wyczyściłem i odświeżyłem. Na tył też wleciały nowe wentylowane tarcze Ate, a do tego nowe klocki wraz z czujnikiem. Ręczny też nie był w najlepszym stanie dlatego postanowiłem wymienić szczęki i zestaw akcesoriów do nich. Aby wszystko było na najwyższym poziomie wymieniłem stary płyn hamulcowy na Motul DOT 5.1. Przy okazji do wymiany poszedł oryginalny filtr paliwa, który został zmieniony na Bosch, a także zabezpieczyłem poprzecierane elementy podwozia farbą Boll do ochrony karoserii. Przy BMW spędziłem ze znajomym cały dzień ale efekt pracy był zadowalający. Sorki za jakość zdjęć Po koniec marca jeszcze zdążyła śnieg zobaczyć rok temu Pierwsze mycie silnika Przymiarki pod felgi Wleciały czarne nerki ale tylko na chwilę No i przyszedł czas na kompletowanie wszystkiego do odbudowy/przebudowy auta Na początku wleciała farba do podwozia "Powłoka ochronna NOVOL Cobra Truck Bedliner", która ma bardzo dobre opinie więc zdecydowałem się na nią. Potem przyszedł czas na gwint, no bo jak German bez gleby hehe Amortyzatory oczywiście też najwyższa półka lub prawie. Wleciał konkretny zestaw robiony na zamówienie od PK Individual Coilovers Oczywiście pokrowce też wleciały na gwint Także nie mogło zabraknąć poliuretanowych elementów podwozia od Techniczne Elementy Poliuretanowe Deuter s.c Także zdecydowałem się na pełen pakiet M zewnętrzny i wewnętrzny aby poprawić wygląd auta Oczywiście tylko i wyłącznie oryginalne części żadnych zamienników z allegro. Wszystko w bardzo dobrym stanie nie popękanie nie połamane. Tylko oczyścić, pomalować i składać. Niestety nie mam zdjęć zderzaków ani nakładek na progi gdzieś mi zaginęły. Zderzak przedni z kratą zamiast "plastra miodu". Do wewnątrz znalazłem ori czarną podsufitkę i kierownicę M "serducho" do obszycia. Mam kierownicę Raid narazie i z tego co się orientuję to niezły kąsek dlatego odnowię ja i zostawię na "czarną godzinę" Po skompletowaniu chyba wszystkiego przyszedł czas na odstawienie auta do renowacji. Projektem zajął się mój znajomy, który robi wszystko z pedantyczną precyzją, dlatego wiem, że wszystko będzie tak jak być powinno 07.11.2020 No i się zaczęło. Na sam początek były szybkie oględziny auta z fachowcami. Doszliśmy do wniosku, że tragedii nie ma i będzie coś z tego staruszka. W kilku miejscach są niewielkie ogniska korozji ale wszystko jest do odratowania. Na sam początek wszystkie elementy podwozia takie jak skrzynia z wałem, tylny wózek wraz z dyfrem czy nawet bak paliwa zostały zdemontowane i tylko silnik pozostał na swoim miejscu. Następnym etapem prac będzie piaskowanie całego podwozia auta i pozostałych elementów zawieszenia oraz naprawa ognisk korozji. 25.11.2020 Czas na kolejny etap. Całe podwozie zostało umiejętnie oczyszczone, a w niektórych miejscach wypiaskowane. Szczególnie w obszarach ognisk korozji aby dobrze wykonać naprawę zniszczonych elementów. Ogólnie stan auta oceniam na dobry po ponad 23 latach eksploatacji. Po drobnych naprawach przyjdzie czas na malowanie, na które czekam z zniecierpliwieniem Przyszedł czas na drobne naprawy. Nie ukrywam ale po pół roku eksploatacji pojawiły się drobne oznaki korozji na porogach i nadkolach z tyłu. Prędzej czy później zrobiłoby się o wiele gorzej, a nie było sensu tylko naprawiać i malować bo i tak po roku dwóch ruda dałaby o sobie znowu znać. Dlatego podjąłem decyzję o wymianie całych progów i nadkoli z tyłu, a także całego bagażnika 18.01.2020 Po drobnych naprawach przyszedł czas na malowanie. Profile zamknięte zostały zabezpieczone oraz trudno dostępne miejsca. Całe podwozie zostało pomalowane podkładem i farbą antykorozyjną. Kolejnym etapem będzie już malowanie pod kolor Cobrą. 21.02.2020 No i przyszedł czas na końcowe malowanie. Podwozie zostało pomalowane pod kolor Fjordgrau wraz z powłoką ochronną NOVOL Cobra Truck Bedliner. Po takim zabiegu mamy gwarancję na naprawdę kilka a nawet kilkanaście dobrych lat ,że korozja nie da oznak życia 13.04.2020 Wkońcu przyszedł czas na elementy podwozia. Każdy detal został dokładnie oczyszczony i wypiaskowany. Po tym zabiegu części zostały pomalowane na biało trwałą farbą, co zapewni im dobrą kondycję na naprawdę kilka dobrych lat. Dyferencjał też został wypiaskowany i odmalowany. Po wyschnięciu przyjdzie czas na składanie wszystkiego do kupy na co czekam z niecierpliwością No i na ten moment byłoby na tyle hehe Teraz zostało powsadzać poli w elementy i składać wszystko do kupy. Do końca maja przy dobrych wiatrach auto może wyjedzie wkońcu na drogi Pozdrawiam Radek Espinoza, agressor i Bartek.P dodali reakcje 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUJON Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Warunkowo ale jak nie będzie z tego germana to zamkniemy za jakiś czas. FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 16.04.2021 o 12:23, KUJON napisał: Warunkowo ale jak nie będzie z tego germana to zamkniemy za jakiś czas. Postaram się nikogo nie zawieść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacoo Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Pierwszy raz widzę że ktoś coś nakładał na tarcze Kolory elementów zawieszenia też trochę kontrowersyjne, myślę że nie tędy droga... Życzę powodzenia i wytrwałości ! FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 16.04.2021 o 13:06, jacoo napisał: Pierwszy raz widzę że ktoś coś nakładał na tarcze Kolory elementów zawieszenia też trochę kontrowersyjne, myślę że nie tędy droga... Życzę powodzenia i wytrwałości ! Tarcze były tak pomalowane od nowości, to farba antykorozyjna. A jeśli chodzi o te czarne pomalowane to w celu zabezpieczenia, tarcze w tamtym miejscu lubią rdzewieć, dlatego zostały zabezpieczone. Wszystko jest robione na maxa przy aucie, nie ma kompomisów Wszyscy robią na czarno albo jakieś kolory tęczy. U nikogo nie widziałem białych elementów podwozia. Dlatego zdecydowałem się na biały. Jeszcze takiej beemki nikt nie miał i postaram się żeby nie miał Dzięki za wsparcie, jeszcze długa droga przede mną aby powsadzać wszystkie rarytasy do niej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.P Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Daleka droga przed tobą ale grunt to dobre podejście. Ciemne nadwozie z białymi elementami zawieszenie... Będzie kontrowersynie FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Bartek.P napisał: Daleka droga przed tobą ale grunt to dobre podejście. Ciemne nadwozie z białymi elementami zawieszenie... Będzie kontrowersynie Dzięki Wielkie Daleka droga to mało powiedziane hehe Rok już działam i jeszcze z kilka dobrych lat zleci zanim wszystko zbiorę do kupy A podwozie to wiem, że trochę kontrowersyjne ale chciałem mieć coś co nikt nie ma i coś czuję, że nieźle to nawet siądzie jak wszystko poskładam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Patrząc na ten zawias , wolę się nie wypowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 7 minut temu, Wisnia135i napisał: Patrząc na ten zawias , wolę się nie wypowiadać Śmiało nalegam D2 się chowa przy tym, tylko KW jest lepsze nic lepszego nie ma na rynku. Amory robione na zamówienie twardość dostosowana pode mnie. Firma może nie znana aż tak ale każdy kto naprawdę robi auta tylko PK wsadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 33 minuty temu, FireBlade napisał: Śmiało nalegam D2 się chowa przy tym, tylko KW jest lepsze nic lepszego nie ma na rynku. Amory robione na zamówienie twardość dostosowana pode mnie. Firma może nie znana aż tak ale każdy kto naprawdę robi auta tylko PK wsadza Nie mówie o samych amorach bo, firmę na tym forum zna chyba kazd ,tylko o kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Teraz, Wisnia135i napisał: Nie mówie o samych amoravh bo, firmę na tym forum zna chyba kazdy gdzie robiłes tylko o kolorze... Dobra nie zrozumiałem sorkiii Może podchodzicie do tego pesymistycznie ale powiem ci, że u nikogo jeszcze nie widziałem białego zawieszenia i to będzie chyba jedyna taka e36. Nie chciałem żeby była taka jak wszystkie inne. Jak poskładam do kupy podeśle zdjęcia to może jeszcze zmienisz zdanie ale coś czuję że ładnie to wszystko siądzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryyyan Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Kolejny temat kolejne fajne podejście. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oby był gruby german. FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 16.04.2021 o 15:36, ryyyan napisał: Kolejny temat kolejne fajne podejście. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oby był gruby german. Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszzG Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 szczerze mówiąc nie rozumiem co za znaczenie ma kolor elementów zawieszenia, przy odpowiedniej glebie i tak nie ma jak spodu zobaczyć :D FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz ///3 Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Zmień atrapę grilla bo ktoś zamontował przedlift, a poza tym może być ciekawie patrząc na to co się dzieje FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 W dniu 16.04.2021 o 16:22, Łukasz ///3 napisał: Zmień atrapę grilla bo ktoś zamontował przedlift, a poza tym może być ciekawie patrząc na to co się dzieje Jasne, dziękii. Znalazłem w okolicy nosek poliftowy z spryskiwaczami na lampy i w następnym miesiącu może go dorwę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 11 minut temu, BartoszzG napisał: szczerze mówiąc nie rozumiem co za znaczenie ma kolor elementów zawieszenia, przy odpowiedniej glebie i tak nie ma jak spodu zobaczyć No ja też nie rozumiem, że taka spina o te białe elementy haha Ale jeszcze zmienią zdanie jak się to wszystko poskłada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 21 minut temu, BartoszzG napisał: szczerze mówiąc nie rozumiem co za znaczenie ma kolor elementów zawieszenia, przy odpowiedniej glebie i tak nie ma jak spodu zobaczyć A dla mnie ma, bo , oceniam projekt jako całość a nie tylko przez pryzmat felgi i gleby , to samo jak bys robil remont zawiechy a wrzucil stare pordzewiale srubki.. po prostu wyglada to slabo i tyle.. oczywiście nadal bedzie to german nawet z różowym zawiasem.... rozumiem żez kazdy chce miec coć innego ale to jest akurat słabe... to ja sobie różowy zawias jebne i będe pisał że , mam jedyną taką e82 co do reszty to spoko to wygląda i zobaczymy co z tego wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 13 minut temu, FireBlade napisał: No ja też nie rozumiem, że taka spina o te białe elementy haha Ale jeszcze zmienią zdanie jak się to wszystko poskłada Sorki za dwie odpowiedzi .. Nie rozumiem czemu myślisz że, wsadzając dobre koło i robiac glebe i skladajac auto do konca mialbym zmienic zdanie na temat tego koloru... to ze będzie german i bedzie wygladac dobrze nie zmieni faktu ze, spód auta bedzie dramatem jak dla mnie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 1 minutę temu, Wisnia135i napisał: Sorki za dwie odpowiedzi .. Nie rozumiem czemu myślisz że, wsadzając dobre koło i robiac glebe i skladajac auto do konca mialbym zmienic zdanie na temat tego koloru... to ze będzie german i bedzie wygladac dobrze nie zmieni faktu ze, spód auta bedzie dramatem jak dla mnie .. No spoko, są gusta i gusta a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wisnia135i Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Teraz, FireBlade napisał: No spoko, są gusta i gusta a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje No właśnie na tym forum się dyskutuje DzikuCMS, BartoszzG, Karyk i 1 inny dodali reakcje 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianoo Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Fajny kolor, jeśli baza zdrowa to pogratulować. Odnośnie koloru zawiasu, myślę że biały to on będzie przez pierwsze 100 km jeśli auto będzie używane jako daily FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Godzinę temu, Adrianoo napisał: Fajny kolor, jeśli baza zdrowa to pogratulować. Odnośnie koloru zawiasu, myślę że biały to on będzie przez pierwsze 100 km jeśli auto będzie używane jako daily Dzięki dzięki Mam już daily, także będzie używane tylko w weekend w sezonie przy dobrej pogodzie hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atos1987 Napisano 16 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 Z tarczami patent dość ciekawy, zważywszy na to że sam niedawno.. czytaj rok temu wrzucałem nowe rotingery Graphite Line i już mam pordzewiałe właśnie w tym miejscu. Co do koloru zawieszenia to też nie będę się wypowiadał bo za krótki jestem FireBlade dodał reakcję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FireBlade Napisano 16 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2021 4 minuty temu, atos1987 napisał: Z tarczami patent dość ciekawy, zważywszy na to że sam niedawno.. czytaj rok temu wrzucałem nowe rotingery Graphite Line i już mam pordzewiałe właśnie w tym miejscu. Co do koloru zawieszenia to też nie będę się wypowiadał bo za krótki jestem No właśnie co do tarcz to jak komuś zależy to warto pomalować polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi