vmasher Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Witam wszystkie stare wygi i młodych smarków Na stare lata zgłupiałem i zacząłem bawić się w doktora, postanowiłem uzdrowić E36 w najpiękniejszym wg mnie nadwoziu i ocalić przed sprzedażą organów Krótka znana mi historia auta: Jakieś 3 lata temu kolega kupił to 328i częściowo rozsprzedane na graty - brakowało silnika, wnętrza, maski, pasa przedniego, zderzaków, klapy, boczków i foteli. Poza tymi kilkoma nieistotnymi detalami auto bylo kompletne A serio to była praktycznie goła buda z drzwiami i pociętym niesprawnym dachem. Z suchych faktów fabrycznie bylo to BMW z roku 99, dach półautomat, klimatronic, 4 poduszki, pałąki, fabryczny M-tech. Niestety z wymienionych rzeczy wyposażenia zgodność ze stanem faktycznym była niewielka, ale kupiłem to z myślą rozsprzedania na narządy Kolega przez 2 lata posiadania zaczął powoli zbierać graty, z zamiarem reanimacji, ale wkładał co mu w ręce wpadło i było tanie i wyszedł mu zayebisty groch z kapustą (klapa przedlift, fotele półskóry, kanapa tył skóra, tylny zderzak zwykły, grill przedlift, maska z 1cm kitu itd.). Po "wstępnym" skompletowaniu gratów auto stało nadal u niego w garazu z M52TUB28. W końcu głos rozsądku (żona) powiedziała mu -"sprzedaj tego szrota, albo pakuj się i bye bye Więc zapytał czy chcę kupić i po dwukrotnych oględzinach auta postanowiłem ja dalej zdecydować co z tym "składakiem zrobić auta szkoda było ciąć na żylety, ponieważ nadwozie było nie dzwonione, mega mega zdrowe w pierwszym lakierze i nigdzie nie posiadało nawet małego zalążka rudej szm*ty więc laweta i wieziemy to coś Auto kosztowało mnie tyle co Seicento bez gazu i przez kolejne kilka miesięcy garażowało u mnie. Na początku postanowiłem odpalić dach, co miało zdecydować o dalszych losach składańca założenie było proste - albo uda się usprawnić dach, albo auto idzie na żyletki. Dach nie dawał za wygraną, ale po kilku dniach udało się go w pełni uruchomić - zawiesiły się szczotki w silniku, co skutkowało spaleniem modułu dachu, ponieważ zamiast bezpiecznika w bagażniku był kabel + pociągnięty na "sztywno" do aku Skoro dach zaczął współpracować stwierdziłem, że teraz już będzie z górki i zacząłem kompletować graty, a że E36 to na szczęście jeszcze nie E30 dość szybko udało się dokupić autu elementy, które helmuty założyli w 99r. tak jak kazał nr vin po skompletowaniu wszystkich niezbędnych do lakierowania elementów układanki auto poleciało do lakiernika w międzyczasie delikatna rolka rantów skoro cabrio przechodziło zabiegi odświeżające, ja zabrałem się za reanimację dawcy z m52b28, który miał wpaść do komory, a który okazał się strasznie nerwowy i łapał szybko ciśnienie szybka diagnoza - uszczelka po głowicą (rwiemy czapkę) wielkie rozczarowanie - czapa pęknięta na 3 cylindrach więc ogarnięta nowa głowica i działamy wymiana uszczelniaczy, docieranie gniazd oraz zaworów i po 2 dniach oraz litanii bluzg głowica była gotowa do składania Ogarnięty silnik już czekał na powrót beemki od malarza oczywiście wszystkie uszczelki/pompy/odmy/uszczelniacze itp. itd wymienione wraz z olejami a ja tak czekając na karoserię zabrałem się za lampiony wreszcie cabrio pomalowane i czekamy na powrót do domu przyjechała i nastąpiły dwa tygodnie snu po 4 godziny na dobę podczas składania do auta wpadły nowe listwy boczne/spinki/antenki/uszczelki/ramki klamek/szyba czołowa/emblematy/kierunki i masa innych rzeczy i dupereli o których już nie pamiętam i których nie dokumentowałem na foto, bo z tego wyrosłem najwięcej sraczki było z poszyciem dachu, ale z pomocą kolegów szybko się z tym uporaliśmy i okazało się że to bardzo prosta operacja jako ostatni wpadł gwint, żeby odchudzić trochę x-brace`a URL=http://s1274.photobucket.com/user/vmasher/media/cabrio%20e36/IMG_43471_zpswgbfwdm4.jpg.html][/url] Åapcie trochę fotek uzbieranych przez cały sezon: BMW prawdpodopodobnie zostanie ze mną na długo, więc uzbierałem już trochę gratów na zimę: - koła jeszcze niewiem jakie zostaną na aucie, ale coś napewno się poszerzy - jakieś auxy i inne uprzyjemniacze jazdy - ori PDC - tempomat z multi - wiązkę pod sterowanie el. foteli i może jakieś audio - heble z e46 330 - cały czas chodzi mi po głowie zielony dach, ale to temat na dłuższe przemyślenia Oglądajcie i hejtujcie Fisiek dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUJON Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 było tego lepienia, podziwiam za wytrwałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan126 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 ogólnie masher fajny cabriolecik ale jedna rzecz rzuca sie bardzo w oczy mowa o lewym blotniku z zamiennika i w innym miejscu kierunek lepiej bylo wziasc bez otworu i zrobic sobie w danym miejscu wlasny otworek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Hahaha... czekalem kto pierwszy sie dopatrzy blotnikow. Albo przeczytales juz n 3er o tym, albo brawo za dobre oko, godne Binia kierunku sam nie zauwazylem nawet podczas uzbrajania auta po malowaniu, dopiero kolega mi zwrocil uwage ale fakt faktem, blotniki juz leżą ori - czekaja na malowanie Kujon lepienia nie bylo tak duzo - bardziej klocki lego ale człowiek na stare lata robi się cierpliwszy 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody92 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 O jest i nowy temat Åukasz, kawał dobrej roboty! vmasher dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Na zimowe wieczory mam jeszcze masę rozbierania i składania cały tylny zawias wypiaskowany i wymalowany (nie kolorowo) duperele o ktorych wspominalem w 1 poście do tego mam jeczcze instalacje spryskow lamp, ale zastanawiam sie na sensem jej montażu ogólnie jest co upychać a co do cabrio powiem szczerze, ze niecierpię zielonych BMW - ale jakoś ten boston jest do przetrawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alan126 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 sam sie dopatrzylem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lapka666 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wielkie brawa vmasher!!!! Zajefajnie ogląda się takie ratowanie auta. Tak jak mówi KUJON szacunek za wytrwałość! Ale zdjęcie na początku i na końcu rozwala głowę! Ogrom pracy włożony w auto. vmasher dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Dzięki lapka666 Ogolnie naprawde baza byla mega ładna, tylko kompletowanie gratów czasochłonne. Jedyny strzał w kolano to te błotniki, ale temat już naprawiony - na wiosnę wyjedzie tak jak powinno być A co do komentarza Alan126 - wercic dziur na kierunki i cokolwiek innego nie mam i nie mialem zamiaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamek2 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Kawał dobrej roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid82 Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 fajnie się ten temat czyta, wszystko proste i łatwe taki german w pigułce dla tych co zakładają galerię i nie wiedzą co z czym się je Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thepiekarz Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Miałem przyjemność widzieć to auto na jednym z tegorocznych zlotów i przykuło moją uwagę na żywo robi konkret robotę ! A dopiero teraz poznałem historie projektu i kawał dobrej roboty!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fisiek Napisano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Pijoku widzialem tyle razy to cabrio ale nie zczailem kierunkow haha cabrio lalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Fisiek ja jak skladalem nie zczailem, wiec co sie dziwic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
high-tech Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 też nie lubię zielonych, ale jako dziadkowóz na stare lata pasuje Ci idealnie W Kozienicach pod drzewami ładnie wyglądała. Dawaj jej te mito, albo dawaj mi to koło ps. mucha i komar nie siada, ale lep na du** Ci wyszedł, sądząc po fotkach, haha pozdro vmasher dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 high-tech jak będę stary to kupię sobie E46 w titanie Niewiem jeszcze które koła założę - narazie jest Futura, bo ona zawsze do wszystkiego pasuje i ch*j z gadaniem, że "nie chcę futury, bo każdy ma". Najbardziej chciałbym Hartge, ale niestety są poza zasięgiem Mito już wymalowane, więc może przez zimę sie poskręca, ale z racji ich "delikatnego" wyglądu trzebaby pchać jakiegoś 4-ro tłoka, żeby za rotorem ładnie stroiło Plastelinowe mille miglia do tej zieleni też dobrze stroją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 kawał dobrej roboty Åukasz lubie takie tematy gdzie na pierwszy rzut oka ludzie widza tylko gruza na złom pozdro i cierpliwości w dłubaniu vmasher dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalina86 Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 co za metamorfoza, bardzo ciekawa przemiana. odnajduję wiele podobieństw między moją sztuką, a Twoją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feli007 Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 patrzac na pierwsza fotke, pewnie bym odpuscil ten egzemplarz ale dobrze ze go uratowales i tak jak wczesniej napisano: instrukcja zrobienia germana w pigulce pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 dlaczego miałem odpuścić, skoro auto nigdy nie bylo wczesniej malowane i było w ch*j zdrowe Ludzie składają auta po dzwonach, wycinaja i wstawiają ćwiary - a ja musialem dokupić tylko brakujące lub niepasujące elementy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scythe Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Czytając galerię człowiek myśli ''ale to proste'' a jak samemu zaczynasz swoje auto doprowadzać do ideału to widzisz ile trzeba czasu, cierpliwości i pieniędzy. Szacun za doprowadzenie gruzu do germana Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmasher Napisano 16 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 wewnątrz też były dobre porządki ktoś pytał jaki zawias z tyłu - Koni Sport z E30 + betony od Helmutta (stammka wydają mi się mniej "brutalne" Zastanawiam sie czy do cabrio taki beton to nie delikatna przesada i ciekawe czy buda tego zbytnio nie odczuje (brak możliwości montażu rozpórki tylnej) aktualnie czas zająć się wyjściem aux do beckera, ale w tym celu chyba będę musiał kupić w ASO półeczkę z wersji z telefonem, ponieważ brak miejsca na wyjście aux Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianoo Napisano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 To w cabrio nie można zamocować rozpórki z tyłu? Dach przeszkadza tzn. miejsce na niego czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK GERMAN Napisano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Kawal dobrej roboty, ja tam bym ja widział na Ac Schnitzerach hehe Pozdro vmasher dodał reakcję 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUJON Napisano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 To w cabrio nie można zamocować rozpórki z tyłu? Dach przeszkadza tzn. miejsce na niego czy co? Tylne amortyzatory mocowane są od góry pod pokrywą schowka na dach, ale paradoksalnie przecież konstrukcja nadwozia E36 cabrio jest automatyczną rozpórką z tyłu więc nie mam pojęcia jaki niby byłby sens montowania dodatkowej ? Choć widziałem też takie cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi